Museumdirecteur Meta Knol (links) in gesprek met Else Valk, de dochter van de in 1986 overleden schilder. (Foto's: J.P. Kranenburg).

Lakenhal: Leidse schilder Hendrik Valk in de schijnwerpers

2015-09-03 11.52.18Zaterdag is in De Lakenhal de laatste grote expositie te zien voordat het stedelijk museum voor twee jaar de deuren sluit voor een grote renovatie en uitbreiding. De tentoonstelling ‘Hendrik Valk 1897 – 1986 Tussen abstractie en figuratie’ gaat over de Leidse periode van de in Zoeterwoude geboren schilder.

Aanleiding voor de tentoonstelling is een grote schenking van Henrik’s dochter Else die eerder ook al verschillende werken aan het museum gaf. Dit keer bestond de gift uit ruim 20 schilderijen en tekeningen die de schilder aan het begin van de vorige eeuw in Leiden maakte.

 

 

Chris de Waard achtereenvolgens in gesprek met dochter Else Valk, directeur Meta Knol van de Lakenhal en met Lakenhal-conservator moderne kunst Doris Wintgens Hötte.

Valk werkte in dezelfde periode als onder andere Van Doesburg die in diezelfde tijd (1917) de kunststroming De Stijl oprichtte. Van Doesburg vroeg Valk om ook toe te treden tot De Stijl, maar dat zag Valk niet zitten. Niet alleen wilde hij vasthouden aan zijn eigen werkwijze, ook mocht hij Van Doenburg niet erg.

Cultuur Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×