Forum tijdens de boekpresentatie De Molukse Acties. Van links naar rechts: Harry van Bommel, Kamerlid voor de SP; forumleider en voormalig Leidsch Dagblad-journalist Mark Kranenburg van NRC-Handelsblad; voormalig gijzelaar Hendrien Maat en Joop van den Berg, lid van de begeleidingscommissie bij het rapport van de ministeries van Justitie en Defensie. (Foto: Sander Wiersma).

Leids historicus beschrijft nogmaals Molukse acties

De Leids/Friese historicus Peter Bootsma was net oud genoeg om zich de treinkaping in de Punt in 1977 te kunnen herinneren. Bijna drie weken gijzelden Zuid-Molukse jongeren een trein. Met geweld werd deze uiteindelijk ontzet waarbij acht mensen om het leven kwamen: zes kapers en twee passagiers. Nieuws over een treinkaping van bijna veertig jaar geleden was voor Bootsma reden om zijn in 2000 verschenen boek De Molukse Acties te herzien. Een recent onderzoek op aandringen van de Tweede Kamer leverde zoveel nieuwe feiten en inzichten op dat een nieuwe uitgave voor de hand lag.

Peter Bootsma tijdens de presentatiePeter Bootsma begrijpt de wens van zijn uitgever voor een herziene uitgave: “In 2013 kwam er een onderzoek uit naar de manier waarop de overheid die treinkaping had beëindigd. Dat was verricht door Jan Beckers samen met Junus, een van de kapers van De Punt. Na stevig aandringen van de Tweede Kamer, vooral door Harry van Bommel, hebben de ministeries van Justitie en Defensie toen een jaar de tijd genomen om een serie gedetailleerde vragen hierover vanuit de Kamer te beantwoorden.” De inzichten van dit onderzoek zijn in nu verwerkt.

In 2000 verscheen over de gijzelingsacties de tv-serie: ‘Dutch Approach’ en Bootsma schreef het begeleidende boek. De Molukse Acties beschrijft de treinkapingen en gijzelingen van de jaren zeventig. Tussen 1970 en 1978 probeerden Zuid-Molukse jongeren via gijzelingen en treinkapingen zes keer de Nederlandse regering te bewegen de Molukse zaak weer meer aandacht te geven.

Zij hoopten zo een oplossing te forceren voor de slepende kwestie van de onafhankelijk van de Republiek Zuid-Molukken (RMS). De RMS was door de Nederlandse regering steun beloofd in hun strijd voor onafhankelijkheid los van Indonesië. Na de onafhankelijkheid van Indonesië was Nederland niet in staat en/of bereid geweest de onafhankelijkheid van de RMS te bevorderen tot grote frustratie van de in Nederland wonende Molukkers die in de jaren zeventig als twintig wachten op terugkeer naar hun eigen republiek.

Peter Bootsma is naast schrijver ook raadslid in Leiden voor D66.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×