(Foto: PR)

Leidse jongens 'Pimpen de Troonrede'

Leidenaren Misha Dol, Bram Cuijpers en Dave van der Kwaak staan aanstaande maandag, de avond voor Prinsjesdag, in de finale van ‘Pimp de Troonrede’.

Deze zomer riep ProDemos iedereen in Nederland op om zijn/haar plan voor Nederland te beschrijven in een alternatieve troonrede. Dit jaar vindt de wedstrijd voor de tweede keer plaats. Vorig jaar werd ‘Pimp de Troonrede’ gewonnen door een klas van het Adriaan Roland Holst College in Hilversum. Ze schreven een troonrede waarin ze pleitten voor voorlichting over psychische stoornissen om taboes en onwetendheid weg te nemen.

Winnaars
Dit jaar zijn er maar liefst 109 alternatieve troonredes ingezonden. Na selecties bleven er vijf troonredes over geschreven door Egbert Born uit Amsterdam, Etje Verhagen uit Zwolle, Ilse Nijtmans uit Tiel, Mirjam van Hemmen uit Ede en de Misha Dol, bram Cuijpers en Dave van der Kwaak uit Leiden.

Jureren
De Leidse groep kwam met het voorstel om organisaties extra belasting te laten betalen over te hoge bonussen. Hiermee zijn ze door naar de finale waar ze hun alternatieve troonredes voorlezen op de speciale prinsjesdagavond in Den Haag. Tijdens deze prinsjesdagavond vertelt oud-Tweede Kamervoorzitter Frans Weisglas hoe het er achter de schermen aan toegaat op Prinsjesdag en beoordeelt zijn deskundige jury de troonredes op drie criteria: originaliteit, overtuigingskracht en uitvoerbaarheid.

De winnaar wint een viprondleiding in de Tweede Kamer en mag zijn/haar plan toelichten bij verschillende politieke partijen. Bovendien wordt de winnende troonrede gepubliceerd in NRC Next.

Meer informatie vind je op de website van ProDemos.

Leiden Nieuws Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×