(Foto: PR)

Restauratie 'Rembrandt van Auzoux'

Museum Boerhaave organiseert op zondag 27 september een wel heel bijzondere publieksbijeenkomst. Voor het eerst wordt een anatomische gorilla van papier-maché tentoon gesteld, en kan jij er bij zijn als de restauratie van het model wordt afgemaakt.

Het bijzondere model van een westelijke laaglandgorilla is in rond 1850 gemaakt door de Franse arts Louis Auzoux. Auzoux was een Frans arts en anatoom, vaak maakte hij papier-maché modellen van het dieren, paddenstoelen, planten en mensen. Tijdens de restauratie bleek dat aan de binnenkant van het model een intact skelet van een in het wild gevangen vrouwelijke gorilla verborgen zat.

Live Restauratie
Op de publieksbijeenkomst op zondag 27 september vertellen de betrokken conservator, restaurator en ook een DNA-onderzoeker over verschillende aspecten van de restauratie.Tijdens de bijeenkomst kan de bezoeker kijken hoe het laatste deel van het bijzondere Auzoux model gerestaureerd wordt door Elisa Jacobi. Ook vertelt Elisa hoe ze het gorilla-model, dat ook wel de Rembrandt van Auzoux wordt genoemd, heeft schoongemaakt en hersteld.

Gorilla-DNA
De conservator en restaurator van Museum Boerhaave vertelt over de ontdekking en de restauratie van de houten en metalen onderdelen. Onderzoeker Barbara Gravendeel van Naturalis Biodiversity Center vertelt over museomics en wat gorilla-DNA daarmee te maken heeft. En Floyd Wittink van de Hoge School Leiden laat zien hoe studenten werken aan de DNA-analyse van de gorilla.

Meer informatie over de restauratie en de bijeenkomst vind je op de website van Museum Boerhaavelaan.

24a5f86750458cf08516d9c769b28cd9

Cultuur Leiden Nieuws Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×