TV-kok Pierre Wind (Foto's: J.P. Kranenburg).

Geslaagd Foodtopia-weekend in Boerhaave

Foodtopia trakteerde de bezoeker op een bloemlezing over voedselinnovaties in Nederland vanaf 1900, van margarine tot de kweekburger. Weinig onderwerpen roepen heftiger emoties op dan ons dagelijks voedsel. Iedereen heeft een mening over wat goed en slecht is, de maatschappelijke onzekerheid omtrent eten is groot. Tegelijk heeft de voedingswetenschap enorme vooruitgang geboekt. Inspirerende en uitdagende vergezichten te over.

Gastconservator bij deze tentoonstelling is topwetenschapper en voorzitter van de Raad van Bestuur van Wageningen University & Research centre Louise O. Fresco. Zij selecteert als voedselexpert tien belofterijke innovaties die de mondiale voedselcrisis moeten bezweren. Bij Tv-kok Pierre Wind kon je op een unieke manier opnieuw kennis maken met voeding! Hij noemde het Kook-o-logische Wetenschap. Hij vindt emotie de belangrijkste smaakmaker. En hij liet zien waarom. Deze sessie zat vol met opmerkelijke voedseltrucs en –feiten. Wist je dat je een magnetron heel anders kan gebruiken dan we gewend zijn? En dat je met stikstof ook heerlijk kunt koken?

Een 3D-chef liet zien wat er allemaal mogelijk is met voedsel uit een 3D printer. Er was ook te zien wat er met vloeibare stikstof – met een temperatuur van bijna 200 graden onder nul­ allemaal mogelijk en onmogelijk is. Er werden ook stikstof-ijsjes gemaakt en die smaakten heerlijk!  Verder konden bezoekers proefjes doen met eten, mochten kinderen insectenlolly’s maken en waren er speed-rondleidingen door de tentoonstelling Foodtopia.

De algenbar vormde een bijzondere wisselwerking tussen mens en alg: een tijdelijke voedselkringloop! Je kon ontspannen plaats nemen onder de bar terwijl de warmte en CO2 uit je adem de algen voeden. Na afloop draaide het proces om en zijn de algen voeding voor de bezoeker in de vorm van frisse shots en smoothies.

FOODTOPIA is te zien tot en met zondag 3 januari 2016.

Leiden Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×