Jarenlange gevangenisstraffen voor woningoverval Rijnsburg

De rechtbank Den Haag heeft twee 20-jarige mannen veroordeeld tot gevangenisstraffen van 7 jaar elk voor de gewelddadige overval op een woning aan het Goudenregenplantsoen in Rijnsburg. Bij die overval kwam de 58-jarige bewoner om het leven. Verder heeft de rechtbank een 28-jarige en een 36-jarige man voor medeplichtigheid aan de woningoverval veroordeeld tot gevangenisstraffen van 5 jaar elk. De 28-jarige en de 36-jarige man hebben tijdens de overval op de uitkijk gestaan en zijn niet in de woning geweest. Daarom krijgen zij een lagere gevangenisstraf opgelegd.

Gewelddadige overval
De twee 20-jarige mannen zijn vorig jaar zomer, op 4 augustus 2014, samen met twee onbekend gebleven daders midden in de nacht via een openstaand slaapkamerraam de woning binnengedrongen. Daar lagen de 58-jarige ondernemer Roel de Mooij en zijn vrouw te slapen. De daders hebben hen overmeesterd en vastgebonden met tape. Zij hebben de woning doorzocht en zijn er met een geldbedrag en horloges vandoor gegaan. De slachtoffers zijn in een zeer kwetsbare positie aan hun lot overgelaten: de vrouw was vastgebonden en de man was al niet meer bij bewustzijn.

De rechtbank neemt het de daders uitermate kwalijk dat zij louter voor eigen gewin een overval hebben gepleegd en zijn voorbijgegaan aan de traumatische ervaringen die zij de vrouw daarmee hebben bezorgd.

Toerekening van de dood van het slachtoffer
De rechtbank is van oordeel dat de dood van de mannelijke bewoner aan de verdachten kan worden toegerekend. De man had in de uren voor de overval een groot hartinfarct gehad. Tijdens of kort na de overval is hij overleden. De rechtbank vindt het aannemelijk dat de dood van het slachtoffer met een aanzienlijke mate van waarschijnlijkheid door die overval is veroorzaakt, en wel om twee redenen. Ten eerste kan een hevige stresssituatie zoals een overval van significante invloed zijn op het ontstaan van een fatale hartritmestoornis. Ten tweede hebben de overvallers de slachtoffers aan hun lot overgelaten waardoor zij de kans op tijdig medisch ingrijpen aanzienlijk hebben verkleind.

112 Sleutelstad Regio roeldemooij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×