De Leidse binnenstad heeft een vijfde ster van het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO) gekregen. (Foto's: J.P. Kranenburg).

Leidse binnenstad krijgt vijf sterren bij borrel

De Leidse binnenstad heeft tijdens de tweede BinnenstadsBorrel in de V&D La Place een vijfde ster van het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO) in ontvangst genomen. De Leidse KVO-groep ontving het bijbehorende certificaat maandagavond uit handen van burgemeester Henri Lenferink. Ook vond de prijsuitreiking van de Kennis & Kunde wedstrijden hier plaats, twee prijzen voor ondernemers uit de Leidse binnenstad.

De uitreiking van de vijfde ster was aanleiding voor een klein feestje bij La Place. Op de bovenste verdieping van de V&D tijdens de Binnenstadsborrel van Centrummanagement Leiden. Burgemeester Lenferink prees de ondernemers met hun vijfde ster. Met de eerste sterren heb je het volgens hem met zijn allen ’een beetje voor elkaar’. “Maar als je de vijfde hebt ben je gewoon top! Dan hoef je geen zesde, zevende of achtste meer. Dan ben je er.” Maar al is de vijfde ster het hoogst bereikbare bij het Keurmerk Veilig Ondernemen, dat betekent volgens centrummanager Erwin Roodhart niet dat het nu klaar is. “Zorgen voor een schone en veilige stad is een doorlopend proces. Maar deze kan op de schoorsteenmantel”, aldus de centrummanager.

Centrummanager Erwin Roodhart (rechts) vindt de vijfde ster voor de Leidse binnenstad ‘verdiend’. (Foto: J.P. Kranenburg).

Verdiend
Erwin Roodhart is blij met de onderscheiding. Die is ook verdiend, vindt hij. “Het aantal winkeldiefstallen en overvallen op straat is sterk afgenomen”, vertelt Roodhart. “We doen met politie, brandweer, ondernemers en bewoners ons best om de stad schoon, heel en veilig te houden. Dat zorgt ervoor dat mensen het prettig vinden om in Leiden te zijn.”

Loshangende bedrading
De KVO-groep voert elk half jaar een schouw uit, samen met de bewonersverenigingen Haarlemmerstraat, Pieterswijk en Pancras West. “Daarbij kijken we bijvoorbeeld of bij winkels de toonbank vanaf de straat te zien is”, aldus Roodhart. “Maar we letten ook op kleine dingen, zoals loshangende bedrading.”

Leiden kan veel profijt hebben van de vijfde ster, denkt Roodhart. “We weten dat veiligheid hoog scoort onder studenten”, aldus Erwin Roodhart. “Het is ook een belangrijk onderdeel op de ‘quality-of-life index’, waarop met name expats hun keuze baseren om ergens al dan niet te gaan wonen.”

XX4216

Grand Café Vlot won de eerste prijs in de categorie horeca. (Foto: J.P. Kranenburg).

Kennis & Kunde prijzen
Behalve het feestje rond de vijfde ster was er gisteravond nog meer te vieren, namelijk de uitreiking van de Kennis & Kunde prijzen. In de categorie Horeca mocht Grand Café Vlot de eerste prijs in ontvangst nemen. Juweliers Borg & Daphne kregen de eerste prijs in de categorie Retail.

Het Centrummanagement Leiden reikte voor het vierde opeenvolgende jaar deze Kennis & Kunde prijzen uit. De onderscheidingen zijn het resultaat van workshops om Leidse ondernemers en hun leidinggevend personeel nieuwe vaardigheden aan te leren.

Economie Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×