Eerste fase Churchillpark nadert voltooiing

Een delegatie van Woningbouwvereniging Beter Wonen uit Goedereede kwam vanmorgen op werkbezoek in Leiden. Het bestuur van de corporatie nam een kijkje bij de nieuwe wijk die momenteel in ontwikkeling is tussen de Boshuizerkade en de Churchilllaan. Op zoek naar ‘nul-op-de-meter-woningen’ lieten ze zich inspireren en voorlichten over de conceptwoningen die ERA Contour daar bouwt in opdracht van Amvest.

De woningen die nu in Leiden zijn gebouwd zijn overigens niet energieneutraal of energiepositief. Dat laatste – ook wel nul-op-de-meter genoemd – betekent dat de woning meer energie opwekt dan gebruikt. Inclusief het verbruik van de bewoners. Dat vergt momenteel echter nog een extra investering van enkele tienduizenden euro’s per woning. Daardoor worden ze waarschijnlijk te duur om rendabel te kunnen verhuren als sociale huurwoning. Tenzij de corporatie een fikse onrendabele top voor lief neemt.

Chris de Waard luisterde en liep vanmorgen mee tijdens het werkbezoek aan het Churchillpark en sprak met architect Edward van Dongen van bouwer ERA Contour en met voorzitter Teun Bakelaar van woningbouwcorporatie Beter Wonen.

De woningen die momenteel worden neergezet, zijn ontworpen door architect Edward van Dongen van bouwer ERA Contour. Binnen het concept ‘Lekker eigen huis’ van ERA Contour worden in Leiden woningen gebouwd uit de serie ‘Charming’.  “Maar helemaal standaard zijn ze niet,” legt Van Dongen uit. We hebben allerlei wijzigingen aangebracht om ze mooi aan te laten sluiten op de naastgelegen wijk en het nog aan te leggen Churchillpark. Nergens in Nederland ga je woningen zien die er net zo uitzien als deze hier.”

Ontwikkelaar Amvest kocht de grond begin vorig jaar van de gemeente Leiden. Vorig najaar werd ERA Contour als bouwer geselecteerd en in mei dit jaar ging de eerste paal de grond in. Sinds september wonen de eerste mensen al in de nieuwe wijk die straatnamen heeft als Nesciokade, Simon Vestdijkpad en F. Bordewijkpad. daarmee sluiten de namen aan bij die in de aangrenzende wijk.

Alle 56 woningen in deze eerste fase van het Churchillpark zijn al verkocht of verhuurd. In de tweede fase worden er langs de Churchilllaan nog enkele woontorentjes gebouwd en een langgerekt appartementencomplex. Aan de zijde van de Toussaintkade komen in de toekomst zorgwoningen van Topaz.

Delen

Reageren is niet (meer) mogelijk.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline