Nieuwe tegenslag bij Aalmarktplannen: Haarlemmerstraatblok op lange baan

11

Er dreigt opnieuw een fikse tegenvaller bij de realisatie van de Aalmarktplannen. Het derde grote bouwblok staat ‘on hold’. Modeketen Zara was de beoogde huurder van het laatste deel van de Aalmarktplannen: het Haarlemmerstraatblok. Na een herbezinning ziet Zara nu definitief af van de plannen om naar Leiden te komen.

Dat er problemen waren met het Haarlemmerstraatblok werd vorig jaar al duidelijk. Door de financiële crisis moest de gemeente toen knarsetandend zes miljoen euro extra in de Aalmarktplannen steken om er zeker van de zijn dat de Aalmarktplannen in zijn geheel gerealiseerd zouden worden. Dat bedrag kwam toen bovenop de twaalf miljoen de de gemeente er eerder al in stak.

Ondanks die extra miljoenen lijken de Aalmarktplannen vooralsnog niet in zijn geheel te worden gerealiseerd. Zara wil alleen alsnog naar Leiden komen als er een winkel van zo’n 3.000 m2 meter kan worden betrokken, Die ruimte zit bij lange na niet in het Haarlemmerstraatblok. De ontbrekende vierkante meters – dat zijn er honderden – kunnen alleen gevonden worden door het Haarlemmerstraatblok te vergroten. Daartoe is het afgelopen jaar bekeken of er panden aan het bouwblok kunnen worden toegevoegd, maar dat blijkt vooralsnog niet het geval.

Delen

11 reacties

 1. maarten kersten op

  Was er niet een kinderliedje dat begon met: “Zara, m’n broek zakt af…” ?! Maar ja, dat is geen mode meer. Ik zou tegen de gemeente willen zeggen: tja, dat krijg je nou met die megalomane plannen… Eerst 50% overschrijding, en dan nu weer een paar miljoen? Dan maar geen nieuwe brug; de oude is nog best goed… En sterkte verder !

 2. Cynische reacties en terecht!! Mensen met een hart voor de stad (daartoe reken ik ook mezelf) hebben al eerder gewaarschuwd voor de megalomane plannen m.b.t. kantoren en winkels. Oorzaak: financiële crisis?
  Gewoon een drogreden, want die crisis dateert al van langer geleden en is nog lang niet voorbij!
  .
  Nee, gemeente: Er is geen behoefte aan nog meer kantoren en winkels. Begrijp dat toch eens!
  Stop het geld in het echte product van Leiden: mooie bruggenbouw, meer groen, aantrekkelijker entree van de stad (stationsgebied): Niet steeds de boel op de schop, om het 5 jaar later weer om te gooien.
  Gewoon visie ontwikkelen, dat spaart op termijn veel geld uit. Hoe moeilijk kan het zijn?.

 3. een Leids burger op

  De gemeente Leiden had wel een visie m.b.t. het Aalmarktproject, maar dat was toch vooral een droomvisie. Het Aalmarktproject moest toch vele grote nieuwe winkelketens naar Leiden trekken?
  “Na een herbezinning ziet Zara nu definitief af van de plannen om naar Leiden te komen.”
  En wanneer gaat de gemeente nu herbezinnen? Hoeveel tegenslagen zijn daarvoor nog nodig?
  Bezint eer ge met het Aalmarktproject begint is nu niet echt iets wat bij de gemeente Leiden past, nietwaar? Desalniettemin is de verbouwing bij V&D wel mooi geworden.

 4. Nu word er gebouwd en zegt de modeketen opeens; ‘Het is te klein’. Het lijkt me toch dat in de gesprekken met elkaar word besproken wat de grootte van het pand is wat je wilt betrekken. Rare situatie dit.

 5. maarten kersten op

  Ik neem toch aan dat er een contract was gesloten, waaraan Zara zich zou moeten houden. Sorry, ik neem het dus NIET aan….

 6. Rob Badub

  Is het inzicht al verkregen dat deze plannen voor het maken van dit consumentenpretpark al vóór het fenomeen webshop bedacht zijn? Webshops zouden namelijk consequenties kunnen hebben…

 7. Goh…….
  Komt men wel een beeeeeeetje redelijk laat achter, achter de gewenste oppervlakte.
  Misschien moet er even een huurcontract met nog gunstigere voorwaarden dan Gaastra en Suit Supply er tegen aan gegooid worden? Wellicht wil Zaartje dan wel komen? Het winkelbeeld is pas af wanneer deze keten zich ook in Leiden vestigt…… toch?
  Nu Zaartje het financiële geflirt van de gemeente Leiden niet beloond heeft met verkering moet men dus met andere partijen gaan flirten….mmmm. Hopelijk gaat het wel iets bijzonders worden…H&M Flagship store…..of of of een Primark.

 8. maarten kersten op

  Het is allemaal erg jammer. Vooral van onze centen: 12 + 6 + ? miljoen? Ook is het nog steeds erg jammer van de afbraak van dat leuke oude monumentenpand “Het Steentje”… Me dunkt dat de burgerij nu al genoeg steentjes heeft bijgedragen aan dit onzinnige project. Hoeveel stegen en bruggen gaan er hierna nog aangelegd worden om van de Haarlemmerstraat en Breestraat één diffuus winkelgebied te maken? En wat een onvoorziene rampen allemaal, bijvoorbeeld met die verzakte panden in de nieuwe steeg, de budget-overschrijding en nu dat gedoe rond Zara waar je de laatste dagen dus ook niet meer over hoort, behalve dat Paul Laudy het bericht van Sleutelstad ontkent… Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald : wat is er nou op tegen om gewoon met de nieuwe kunstmatige verbindingen, vlak naast de goed functionerende oude, te stoppen en de huidige bruggen en verbindings-routes te laten waar ze zijn? Rob Badub heeft gelijk: ik zag dat er wéér een aantal winkelpanden in de Haarlemmerstraat leeg is komen te staan… Zullen we Het Steentje dan maar weer gaan herbouwen?

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline