Verhuizing busstation naar achterkant station haalbaar

Het busstation kan naar de achterzijde van station Leiden Centraal verhuizen. Dat blijkt uit een haalbaarheidsonderzoek dat de gemeente Leiden samen met het LUMC heeft laten uitvoeren. De plek voor de nieuwe busterminal is de zogenaamde Terweelocatie bij de Bargelaan. Dat ooit doodlopende straatje heette vroeger Terweepark.

Fractievoorzitter Gijs Holla van de PvdA Leiden bedacht jaren geleden dat de verplaatsing een goed idee zou kunnen zijn. Nu blijkt dat plan ook inderdaad haalbaar.

In het onderzoek zijn verschillende zaken onderzocht. Naast de kosten is gekeken of het fysiek inpasbaar is en hoe de voorgenomen verkeerskundige afwikkeling uitpakt. Dat blijkt allemaal te kunnen, zij het met een aantal aanpassingen. Zo moeten rotondes op de Rijnsburgerweg en Wassenaarseweg worden vervangen door kruispunten met verkeerslichten. Bij de benodigde ruimte voor het nieuwe busstation wordt rekening gehouden met een groei van het aantal bussen met 25%. Voor de verkeersafwikkeling is gerekend met een volledig bewoond Rijnburgerblok (inmiddels is bekend dat dat gebouw de Lorentz gaat heten) en een volledig ontwikkeld Leiden Bio Science Park.

Advertentie

Economie Leiden Politiek busstation busterminal Centrumroute


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×