Afbeelding van de ruimtetelescoop Gaia (foto: PR).

Eén telescoop brengt miljarden sterren in kaart

De Leidse astronoom Anthony Brown geeft vanavond vanaf 19.00 uur in het Academiegebouw een publiekslezing over het Gaia project. Het project wil met ruimtetelescoop Gaia de meest nauwkeurige kaart ooit van de Melkweg maken. De voortgang van de gegevensbewerking  wordt deze week in Leiden besproken door een Europees consortium dat Brown leidt.

In december 2013 is Gaia gelanceerd door het Europees Ruimtevaartagentschap (ESA). Gaia bezit de grootste digitale camera ooit gebouwd. De telescoop brengt miljarden sterren, sterrenstelsels en asteroïden in het zonnestelsel in kaart. Daarmee wil ESA een driedimensionale kaart van de Melkweg maken. Zo kan onder andere bekend worden hoe de Melkweg zich heeft ontwikkeld. Het Europees consortium (Gaia Data Processing and Analysis Consortium) verwerkt de gegevens tot wetenschappelijke resultaten.

 

Leiden Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×