Bij Museum Boerhaave onthulde bekende Nederlandse natuurkundige Robbert Dijkgraaf de eerste muurformule van Leiden. (Foto: Ivo van Vulpen).

Muurformule van Einstein onthuld door Robbert Dijkgraaf

Natuurkundige professor Robbert Dijkgraaf heeft vanmiddag de eerste muurformule van Leiden onthuld. De formule van de relativiteitstheorie van Albert Einstein prijkt nu op de muur van Museum Boerhaave. In totaal komen er tien wetenschappelijke formules op muren in Leiden.

De overige negen formules zijn allen afkomstig van wetenschappers die verbonden zijn aan de Universiteit Leiden. “Dat zijn echt ‘hardcore Leidenaren’, mensen die hier zelf gewoon door de stad hebben gelopen”, aldus initiatiefnemer en fysicus Ivo van Vulpen. “Ze hebben die formules allemaal in Leiden ook ontdekt. Er zijn niet veel steden waar tien formules zijn ontdekt, dat is heel bijzonder”, stelt hij. Het is nog niet helemaal duidelijk waar de overige formules te zien zullen zijn. “We zijn nog op zoek naar een paar locaties. Dus wil je een muur beschikbaar stellen? Laat het ons weten”, roept initiatiefnemer Sense Jan van der Molen op.

Prachtige dichtregel
De relativiteitstheorie van Albert Einstein veranderde de gehele wetenschappelijke blik op de werkelijkheid. “Dit is de grootste wetenschappelijke prestatie van de afgelopen eeuw”, aldus Robbert Dijkgraaf. “Dat die formule in de omgeving nu zichtbaar is, zorgt ervoor dat meer mensen hierover gaan leren”, stelt Dijkgraaf. Volgens hem past dit project prima naast de ruim 100 muurgedichten die al te bewonderen waren in Leiden. “Voor ons wetenschappers is deze formule als een prachtige dichtregel.”

Gedichten
Initiatiefnemer Ivo van Vulpen kreeg het idee voor de muurformules toen hij een Japans muurgedicht zag in Leiden. “Ik bedacht me toen: ‘dat is apart, ik snap helemaal niet wat er staat maar toch raak ik geïnteresseerd'”, vertelt Van Vulpen uit. “En vervolgens bedacht ik me dat wij als wetenschappers dat eigenlijk ook doen. Wij ontdekken iets en uiten dat dan via de taal van de wetenschap, namelijk wiskunde.” Vervolgens stapten de initiatiefnemers met hun idee op de Leidse Stichting TEGEN-BEELD af, zij zagen het zitten en voerden het uit. Ben Walenkamp en schilder Jan Willem Bruins van TEGEN-BEELD verzorgden de vormgeving en het schilderwerk.

Nog niet af
De muurschildering aan de muur van Museum Boerhaave is nog niet af. Boven de formule is nog een groot, leeg blauw vlak te zien. “Vanwege het slechte weer kon er niet verder geschilderd worden, in 2016 maken we hem af”, aldus Sense Jan van der Molen. Boven de formule komt namelijk nog een verbeelding van de theorie. “Je moet het zien als een zware steen die op een trampoline ligt. Leg je dan een knikker op die trampoline, zul je zien dat die naar de steen toe rolt”, begint Ivo van Vulpen uit te leggen. “Datzelfde principe geldt voor hoe de aarde de maan aantrekt en hoe de zon op haar beurt de aarde aantrekt. Dat willen we nog uitbeelden op deze muurschildering.”

Rolf Eijgenraam ging in gesprek met Robbert Dijkgraaf en de initiatiefnemers Ivo van Vulpen en Sense Jan van der Molen.

Maaike Lek maakte een fotoreportage van de onthulling van de eerste muurformule.

Cultuur Leiden Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×