Dr. Femke Nijboer (Universiteit Leiden) en  Dr. ir. Doris van Halem van de TU Delft hebben vanmorgen de AEX geopend met een klap op de beursgong. (Foto: PR).

Leidse luidt beursgong voor méér vrouwen in de wetenschap

De AEX werd vanochtend voor het eerst geopend door twee vrouwelijke topwetenschappers. Aanleiding is het winnen van een ‘For Women In Science-beurs’, een prijs van UNESCO en cosmeticabedrijf L’Oréal voor excellente vrouwelijke wetenschappers.

Video: ANP.

“Er is nog altijd grote ongelijkheid in de top van de Nederlandse wetenschap”, aldus het Landelijk Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren (LNVH). Nederland kent meer vrouwelijke dan mannelijke studenten. Toch is maar 17% van de hoogleraren in ons land een vrouw. Er is ook positief nieuws: vorig jaar werd 21% van de managementposities in het onderwijs ingenomen door vrouwen; een stijging van 7% ten opzichte van 2012.

Dr. Femke Nijboer (36) van de Universiteit Leiden verdiende een beurs met haar onderzoek naar Brain-Computer Interfaces: systemen die mensen, die compleet verlamd zijn maar geestelijk goed functioneren (zoals het locked-in syndroom), helpen beter te communiceren middels hersenactiviteit.

Dr. ir. Doris van Halem (33) van de TU Delft kreeg een For Women in Science-beurs voor haar onderzoek naar het gebruik van nanotechnologie bij het produceren van veilig drinkwater in ontwikkelingslanden.

Beide wetenschappers krijgen met de beurzen ter waarde van 25.000 euro ook de kans om een aantal maanden aan hun onderzoek bij het Netherlands Institute for Advanced Study (NIAS) in Wassenaar.

Leiden Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×