Winkels en horeca groeien als het aan de VVD Leiden ligt naar elkaar toe. Dat is ook wat consumenten willen. Bijvoorbeeld een likeurtje bij het proeven van chocolaatjes. Dat is nu nog verboden.

VVD Leiden wil proef met combinatie van winkelen en horeca

Op 1 januari start er in verschillende steden een proef met een mengvorm van winkels en horeca. De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) komt daarmee tegemoet aan het verzoek van meerdere steden die graag willen dat er meer mogelijkheden komen voor de winkels. Door regelgeving zijn combinaties van winkelen en horeca nu vaak verboden. De VVD Leiden wil dat ook de Sleutelstad zich bij de VNG aanmeldt voor de proef. Raadslid Margreet van Wijk heeft dat aan het college gevraagd.

margreet

“De laatste jaren verandert er veel op het gebied van winkelen. Consumenten vinden de winkelbeleving tegenwoordig vaak belangrijker dan de aankoop zelf,” aldus Van Wijk: “De eigentijdse winkelier springt hier graag op in met nieuwe, innovatieve en creatieve winkelconcepten. Het probleem is echter dat wet- en regelgeving vaak nog gericht is op het traditionele winkelen en dit soort vernieuwingen in de weg staat.

Veel combinaties die elkaar aanvullen zijn binnen de huidige wet- en regelgeving niet mogelijk. “Denk aan de chocolatier of de koffiebrander die een likeurtje bij de koffie wil schenken, een café waar kunstenaars hun werk te koop aanbieden, een slijterij die in zijn winkel een wijnproeverij wil organiseren of een bruidswinkel die een glaasje bubbels schenkt als de droomjurk gevonden is. Volgens de geldende Drank- en Horecawet mag dat allemaal niet,” aldus Van Wijk.

In de proef die in januari van start gaat wil de VNG uitvinden hoe de wet- en regelgeving beter kan gaan aansluiten op de nieuwe ontwikkelingen. Daarbij wordt goed in de gaten gehouden dat er geen problemen ontstaan met de openbare orde en de volksgezondheid. De resultaten van de proef wil de VNG inbrengen bij de landelijke evaluatie van de Drank- en Horecawet.

Naast meedoen aan de landelijke proef wil de Leidse VVD dat de gemeente ook samen met de winkeliers in de stad gaat bekijken of er ook Leidse regelgeving is die nieuwe winkelconcepten belemmert.

Economie Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×