Straks geen betaalbare studentenkamers meer

Woningcorporaties zoals DUWO mogen door de nieuwe Woningwet die per 1 juli 2015 is ingevoerd niet meer samenwerken met beleggers. Volgens de Leidse studentenhuisvester heeft de wet daardoor gevolgen voor de uitbreiding van het aantal betaalbare studentenwoningen in Leiden. DUWO gaat met de bezwaren naar de minister en de kamerfracties.

De studentenhuisvesters sloten vanaf 2012 overeenkomsten met beleggers. Dit werd gedaan zodat er ondanks de crisis, toch geld was om te blijven bouwen. Woningcorporaties stapten echter vaak in commerciële projecten waarbij grote verliezen gemaakt werden. Dat ging ten koste van de huurders.

De wet moet ervoor zorgen dat er geen grove fouten meer gemaakt kunnen worden. Onder voorwaarden mogen corporaties nog wel investeren in maatschappelijk vastgoed zoals scholen. Daarnaast moeten corporaties zich weer focussen op hun kerntaak: het bouwen en verhuren van huurwoningen voor mensen met lagere inkomens. DUWO denkt dat het door de nieuwe wet niet langer mogelijk is om het tekort aan woningen voor studenten betaalbaar aan te pakken.

Risico’s
Nu huren huisvesters gebouwen van beleggers. De kamers worden vervolgens voor een betaalbare prijs verhuurd aan studenten. Dat levert beleggers weliswaar geen hoog, maar wel veilig rendement op. Minister Blok, die de samenwerking heeft verboden met de Woningwet, vindt dat er te veel risico’s aan de samenwerkingen zitten. Hij is bang dat de huisvesters de risico’s van hun investeringen niet aankunnen en dat de beleggers vervolgens aanspraak maken op staatssteun. Woningcorporaties hebben wel te maken met staatssteun omdat hun diensten een publiek belang dienen.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×