'Fine wind, clear morning' Houtsnede van berg Fuji is een van de vele bekende afbeeldingen die Hokusai maakte van de berg. (Afbeelding: PR).

Wereldberoemde Japanse kunst in Leiden

De Japanse kunstenaars Hokusai en Hiroshige zijn vanaf 10 december te zien aan het Rapenburg. Japanmuseum Sieboldhuis stelt de prenten van beide kunstenaars en van vele anderen vanaf 10 december tentoon. Het thema van de tentoonsteling is de berg Fuji: de beroemdste berg van Japan. Met 3.776 meter hoogte en een omtrek van vijftig kilometer is Fuji ook de hoogste berg van Japan. Hij is vanuit de wijde omtrek te zien. De Fuji ligt zo’n honderd kilometer ten zuiden van Tokio. En is voor Japanners heilig.

De iconische slapende vulkaan is door vele kunstenaars vereeuwigd. Ook de wereldberoemde landschapskunstenaars Hokusai en Hiroshige zetten hem op papier. Verschillende afbeeldingen, zo’n 140 in totaal zullen in het voormalige woonhuis van de Japanoloog Von Siebold te zien zijn. De kunstwerken zijn gemaakt door kunstenaars uit de achttiende tot en met de twintigste eeuw. Foto’s tonen de huidige blik op Fuji.

De tentoonstelling bestaat uit twee delen. Deel I is van 10 december 2015  tot en met 24 januari 2016. Fuji met speciale aandacht voor de werken van Hokusai. Thema’s van de prenten en foto’s: Fuji vanuit Edo, de Fuji cultus, het Hollands perspectief en Fuji in de achttiende en negentiende eeuw. Deel II volgt vanaf 26 januari t/m 6 maart 2016. Fuji met speciale aandacht voor de werken van Hiroshige. In het tweede deel komen prenten en foto’s aan bod zoals: Fuji vanuit Tokaido en Fuji in de twintigste eeuw.

Cultuur Economie Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×