De bijzondere oester (klik voor de gehele foto). Met het blote oog zie je ze niet allemaal, maar met behulp van röntgenstraling zijn 21 parels te ontwaren (Foto's: PR).

Bijzondere oester vol met parels tentoongesteld in Naturalis

Pareloester-r_ntgenfotoNiet één, niet twee, maar liefst 21 natuurlijke parels in één oester. Het bestaat en het is vanaf morgen tot en met 3 januari te zien in Naturalis. De oester, een ontdekking van twee Zeeuwse vishandelaren, is aan het museum geschonken door een anonieme persoon die de schelp tijdens een veiling kocht.

De vondst werd afgelopen augustus gedaan toen de vishandelaren de oester openden en een grote hoeveelheid parels tegenkwamen. Met behulp van röntgenapparatuur ontdekte parelonderzoeker Hanco Zwaan dat de oester met wel 21 parels was gevuld.

“Zoveel natuurlijke parels in één oester is wereldwijd uniek”, zegt Zwaan. “Een parel ontstaat als de huidcellen van het weekdier parelmoer vormen om zich tegen aanvallen van buitenaf te beschermen. Natuurlijke parels zijn overal ter wereld zeldzaam, maar zeker bij deze soort mollusk is dat het geval.”

De komende weken is de complete schelp met parels en het weekdier te zien in de zaal LiveScience.

Leiden Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×