Blind dromen tijdens publieksmiddag Boerhaave

Museum Boerhaave en het Lorentz Center organiseren zondag van 13.00 tot 17.00 uur een publieksmiddag in Museum Boerhaave. De middag gaat over diversiteit en hoe mensen met een handicap het leven ervaren.

Zodra ziende mensen zich proberen voor te stellen hoe blinde mensen dromen, nemen ze een van hun eigen dromen, denken de beelden er bij weg, en houden bijna niets over. De werkelijkheid is heel anders. Dromen van blinden zijn even vol en compleet als die van ieder ander.

Een ‘handicap’
Centraal staat de manier waarop de samenleving tegen de leefwereld van doven, slechtzienden, mensen met een taalstoornis of autisme aankijkt. Vaak wordt de handicap beschreven in termen van afwezigheid. De middag vormt de aftrap van een internationale wetenschappelijke workshop in het Lorentz Center onder de titel Perspectives on Diversity: The Cultural Life of Absence.

Blind dromen
Op de publieksmiddag in Museum Boerhaave laten psycholoog Douwe Draaisma en cabaretier Vincent Bijlo om 13.00 uur zien hoe dromen van blinden en doven, mensen met autisme of mensen die een amputatie hebben ondergaan, een fascinerend venster bieden op de verhouding tussen hersenen, zintuigen en beleving.

Speciale rondleidingen
Om 14.00 uur verzorgt de kunstenaar Jascha Blume, afgestudeerd aan Gallaudet University ’s werelds enige universiteit voor doven en slechthorenden, een multidisciplinaire performance over tijd. Kees Tinga van KNGF Geleidenhonden demonstreert om 14.30 uur het werk van blindengeleidehonden. Ook zijn er speciale rondleidingen voor doven en blinden, en zijn er doventolken aanwezig.

De publieksmiddag vind plaats van 13.00 tot 17.00 uur in Museum Boerhaave. Meer informatie over de publieksmiddag vind je op de websites van Museum Boerhaave en het Lorentz Center.

Leiden Nieuws Science Museum Boerhaave


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×