Kunstenaar Casper Faassen, Bettina Brunt en Carolien Kasper met de leerlingen van de 5 VWO klas van het Da Vinci College in het atelier van Casper Faassen. (Foto: Maaike Lek)

Kunst geïnspireerd door werken uit archief Erfgoed Leiden

In de studio van Casper Faassen kregen 19 leerlingen van de 5-vwo klas van het Da Vinci College Kagerstraat een masterclass van de kunstenaar. De leerlingen gaan in de weken na de masterclass hun eigen kunstwerk maken met als inspiratie de foto’s uit het archief van Erfgoed Leiden, die vanaf vandaag gratis te gebruiken zijn. Na het leertraject worden de kunstwerken geëxposeerd in Café de Leidse Lente.


Maaike Lek was aanwezig bij de masterclass van Casper Faassen en sprak met de kunstenaar, Carolien Kasper, docente tekenen en coördinator van de Kunst en Cultuur sector op het Da Vinci College, en Esther Kespi en Quinten Zee, leerlingen van de 5 VWO klas van het Da Vinci College.

Vanaf heden stelt Erfgoed Leiden honderden foto’s open om gratis te gebruiken. De foto’s zijn te downloaden via de website. Downloadbaar zijn alleen de afbeeldingen waar geen auteursrecht op zit of als de makers geen hebben tegen openstelling. Ter promotie van de recente opening van de beeldbank organiseerde Erfgoed Leiden een lestraject voor leerlingen van het Da Vinci College.

Een uitdaging
De 5-vwo-leerlingen van het Da Vinci College volgen het vak tekenen en hebben het ook als eindexamenvak gekozen. De samenwerking tussen Erfgoed Leiden en het Da Vinci College betekend veel voor de school. “Het is een super leuke kans voor ons op school” vertelt Carolien Kasper, docente tekenen en coördinator van de Kunst en Cultuur sector op de middelbare school. “Ook omdat we een cultuurprofiel school zijn als enige in Leiden en omstreken. We willen de kunst en talenten van leerlingen laten zien en het is ook een uitdaging voor de leerlingen.”

Inspireren
Casper Faassen nodigde de leerlingen van het Da Vinci College uit zijn eigen atelier en gaf ze handige tips voor hun kunststukken. “Ik wilde het open houden” vertelt kunstenaar Casper Faassen. “Ik wil ze de vrijheid geven om naar de database te kijken en geïnspireerd te raken en er zelf mee aan de slag te gaan.” De kunstenaar vertelde de leerlingen hoe hij zelf te werk ging toen hij werkte aan zijn eigen kunstwerk ‘Gezicht op Leiden’, dat vanaf eind deze maand in de trouwzaal hangt in het Stadhuis. “Ik probeerde aan de hand van hoe ik die oude bronnen gebruik hun te inspireren om iets nieuws te maken.”

Cultuur Leiden Nieuws


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×