Protestspandoeken geven aan dat niet iedereen het eens is met de plannen van De Sleutels om de centrale blokken in de Oude Kooi te vervangen door nieuwbouw (Foto's: Chris de Waard).

De centrale blokken in de Oude Kooi: slopen of toch renoveren?

Wat gaat er met de centrale blokken in de Oude Kooi gebeuren? Slopen en vervangen door nieuwbouw, als het aan woningbouwcorporatie De Sleutels ligt. Reden: het is zes miljoen euro goedkoper dan het andere alternatief: renovatie. En dat is in het verkeerde keelgat geschoten bij bewoners en erfgoedbewakers. Het druist immers in tegen in 2009 gemaakte afspraken.

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/playlists/185055295″ params=”auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&visual=true” width=”100%” height=”450″ iframe=”true” /]

Gisterenavond presenteerde De Sleutels de plannen voor de aanpak van de blokken. De voors en de tegens van zowel renovatie als nieuwbouw werden uitgebreid toegelicht, waaruit de corporatie concludeerde dat nieuwbouw de beste optie is. Daarna kregen tegenstanders de ruimte hun zegje te doen.

Directeur van De Sleutels Gerda van den Berg snapt de ophef over het doorbreken van de gemaakte afspraken, en zegt daarbij dat ze dat dan ook niet zomaar doet. “Onze kerntaak is sociale verhuur. In de in 2009 gemaakte afspraken zijn de huren veel te hoog ingeschat. Toen werd er anders over de huurprijzen gedacht, maar er is nogal wat gebeurd sindsdien. Nieuwbouw is gewoon goedkoper en levert lagere, beter betaalbare huren op.”

Secretaris van bewonerscommissie De Oude Kooi Adriaan van der Klein is het hartgrondig oneens met De Sleutels. “Wij zeggen: u weet wel wat het kost, maar u kent niet de waarde. Die is niet in miljoenen uit te drukken. Iedereen is het erover eens: de argumenten voor behoud en renovatie zijn ruimschoots aanwezig. Alleen De Sleutels moet om. De bewoners willen geen nieuwbouw, zij willen terugkeren in hun eigen karakteristieke woning.”

Arie de Jong van de Historische Vereniging Oud-Leiden vindt het betreurenswaardig dat De Sleutels teruggekomen is op de gemaakte afspraken. “Erfgoed behouden heeft waarde. Wij vinden het essentieel dat zo’n typische vooroorlogse arbeiderswijk overeind blijft, dat is een must op deze plek. We willen nu samen met De Sleutels kijken naar de onderbouwing. Kan die renovatie niet wat goedkoper gemaakt worden?”

De bal ligt momenteel bij de gemeenteraad. Van den Berg hoopt dat voor deze zomer een besluit genomen. “De bewoners willen komende zomer weten waar ze aan toe zijn, dus er is haast bij.”

Economie Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×