AED-netwerk moet Leidse levens redden

Colin van Gestel wil dat er een app wordt gebruikt, waarin alle AED’s in Leiden staan geregistreerd. (Foto: Chris de Waard).

Een app met de locaties van alle AED’s in de stad en hulpverleners die zo’n apparaat mogen gebruiken, dat wil initiatiefnemer Colin van Gestel-Messiaen realiseren in Leiden. Hij heeft een voorstel ingediend bij de Leidse afdeling Koninklijke Horeca Nederland. Volgens Van Gestel is de Leidse horeca enthousiast over het idee.

Er is al een dergelijk systeem, namelijk op de site van Hartveilig Wonen. De initiatiefnemer roept Leidenaren op om zich daar aan te melden als hulpverlener. Ook kun je hier de locatie van je AED melden. Daar valt nog veel terrein te winnen volgens Van Gestel, aangezien er genoeg AED’s zijn in de stad, maar er slechts één geregistreerd staat.

Chris de Waard sprak met initiatiefnemer Colin van Gestel over het AED-netwerk.

Niets gemerkt
Colin van Gestel kwam op het idee doordat er vlak bij hem thuis een man is overleden aan een hartritmestoornis. “Ik was op dat zelfde moment thuis aan het werk”, vertelt Van Gestel, “maar tot het tijdstip dat de hulpdiensten ter plekke waren, heb ik niets gemerkt van deze verschrikkelijk aangrijpende situatie. Als EHBO’er/BHV’er zag ik de betreffende persoon na een veel te lange tijd de ambulance ingedragen worden. Ik heb mijn bijdrage niet kunnen leveren voor deze ongelukkige, die amper 80 meter van me af aan het vechten was voor zijn leven.”

112 Sleutelstad Leiden Leiden werkt aan dekkend AED netwerk


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×