Vanmiddag op Sleutelstad een verslag van het versnijden van de gestrande zeezoogdieren. (Foto's: Maarten Mulder en Reanne van Kleef).

Sleutelstad met Naturalis naar Texel voor onderzoek potvissen

Het Walvisteam van Naturalis Biodiversity Center is vandaag op Texel om zoveel mogelijk materiaal te verzamelen voor onderzoek aan de gestrande vijf potvissen. Naturalis komt steeds in actie als een walvis is overleden. Van elke in Nederland aangespoelde walvis bewaart het instituut waar nodig het hele skelet, of delen ervan, in de rijkscollectie, zodat er onderzoek aan gedaan kan worden.

Reanne van Kleef sprak op Texel met onderzoekers van het walvisteam van Naturalis en de Universiteit van Utrecht.

De oorzaak van de stranding is nog niet bekend, maar meestal komt het door navigatieproblemen. Het Dutch Wildlife Health Center van de Universiteit Utrecht doet het verdere onderzoek naar de doodsoorzaak.

Omdat er vijf walvissen tegelijk aangespoeld zijn is het niet mogelijk om ze allemaal ter plekke te ontleden en de skeletdelen daarna mee te nemen naar Naturalis. Het Ministerie van Economische Zaken beslist wat de verdere stappen zijn in de berging van de potvissen. Naturalis meet de dieren op en neemt monsters van weefsel, delen van organen, wormen en andere parasieten mee voor onderzoek.

Bij deze stranding gaat het om een groep van vijf jonge potvissen. De potvis is een tandwalvis. Ze hebben in de onderkaak ongeveer 20 tot 30 puntige tanden die wel 20 cm lang kunnen worden. Een volwassen potvisman kan 18 meter worden. Groepen mannetjes trekken in de zomer vanuit het Zuiden naar de poolzeeën, op zoek naar voedsel zoals inktvissen. In de winter zwemmen ze weer terug, waarbij ze soms een verkeerde afslag nemen en in de Noordzee terechtkomen. Die is te ondiep voor ze, waardoor ze niet goed kunnen navigeren en geen voedsel kunnen vinden. Lukt het ze niet uit de Noordzee te komen, dan zitten ze in de val en komen ze om.

potvisSleutelstad-verslaggevers Reanne van Kleef en Maarten Mulder zijn vandaag mee met het Walvisteam van Naturalis. Vanmorgen stonden ze al vroeg op de boot van Den Helder naar Texel.

De meeste strandingen vinden van november tot februari plaats. De laatste keer dat er meer dan één potvis strandde, was in 2004 waarbij er twee levend gestrand zijn en weer losgetrokken. In 1997 strandden er vier potvissen op Ameland die vrijwel direct overleden.

Leiden Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×