Zowel zorg als instemming in de Kooi over mogelijke komst daklozen

De gemeente Leiden organiseerde vanmiddag een informatiebijeenkomst in Het Gebouw aan het Arubapad in de Kooi voor omwonenden van de voormalige basisschool De Springplank in de Sumatrastraat. Burgemeester Lenferink en wethouder Roos van Gelderen gaven daar samen antwoord op vragen van de buurt. Die waren er volop. Veel mensen maken zich zorgen over de mogelijke komst van voormalige daklozen die, als het aan het stadsbestuur ligt, vanaf komend najaar in 16 wooneenheden in de leegstaande school gaan wonen. Onder begeleiding en gemiddeld voor een maand of zes. Daarna stromen ze door naar een normale huurwoning, zo is het idee.

Chris de Waard ging vanmiddag naar de inloopbijeenkomst en sprak daar met omwonenden, burgemeester Lenferink, wethouder Van Gelderen en met manager zorg Mart Meeuwsen van De Binnenvest.

Niet iedereen was negatief. Sommigen vinden het geen probleem. Met name omdat het gaat om mensen die al weer flink op weg zijn naar een echt zelfstandig bestaan zonder verslavings- of financiële problemen. “Die mensen moeten ook ergens wonen”, vond de ene. En “ik zie veel meer op tegen de komst van honderden vluchtelingen net over de brug in Leiderdorp”, zo vertelt een andere buurtbewoner.

Een besluit is er overigens nog niet. Het college van burgemeester en wethouders legt het plan voor aan de gemeenteraad. Die praat er op 1 maart over in een gecombineerde vergadering van de raadscommissies Onderwijs en Samenleving en Stedelijke Ontwikkeling. Later die maand hakt de gemeenteraad de knoop door. Dan is nog niet zeker dat de daklozen echt naar de Sumastrastraat komen, maar er wordt dan wel nader onderzoek naar gedaan. Als dat positief uitvalt voor het huisvestingsplan, kunnen de circa 16 uitstromers er komende herfst terecht. Ze krijgen dagbesteding en worden begeleid door medewerkers van Stichting De Binnenvest die nu ook al verantwoordelijk is voor de begeleiding van dak- en thuislozen in het gebouw Nieuwe Energie.

Vanavond (vrijdag 5-2-2016) is er nog een tweede inloop bijeenkomst in Het Gebouw. Dan van 19.30 uur tot 21.00 uur.

Leiden Politiek dakloos daklozen


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×