Ashley Nort heeft namens GroenLinks een motie ingediend om schade, als gevolg van de participatieboete, terug te dringen. (Foto: Archieffoto).

GroenLinks dient motie in tegen gevolgen participatieboete

Raadslid Ashley North heeft namens GroenLinks een motie ingediend tegen de kostendelersnorm. “Oftewel de participatieboete”, zoals GroenLinks het noemt. Door de ‘boete’ belanden sommige mensen met een uitkering, onder de armoedegrens. Volgens de partij moet er snel wat gedaan worden aan de gevolgen van de kostendelersnorm.

Mensen die met een uitkering samenwonen met andere volwassenen krijgen sinds vorig jaar de kostendelersnorm van 350 euro opgelegd. Die is in het leven geroepen om uitkeringsstapeling tegen te gaan maar kent volgens GroenLinks¬†zeer negatieve, maatschappelijk effecten. ”De kostendelersnorm straft mensen met een uitkering die ondanks een klein inkomen hun naasten door moeilijk tijden helpen, bijvoorbeeld door hen tijdelijk op te vangen of door mantelzorg te verlenen. Het is eigenlijk een ordinaire boete op participatie”, aldus raadslid North.

Negatieve gevolgen
De nadelen die aan de participatieboete zitten, zijn volgens GroenLinks duidelijk te zien. Dat blijkt uit de dreigende afname van mantelverzorgers en de groei van daklozen. Eerder kwamen maatschappelijke organisaties als De Binnenvest en het Straatpastoraat al met zorgelijke berichten over de gevolgen. Zij gaven aan dat door de kostendelersnorm het aantal daklozen in korte tijd groeide doordat steeds minder mensen opvang kunnen vinden bij familie of vrienden.

GroenLinks vindt het onbestaanbaar: ”Mensen die hun naasten helpen moeten niet gestraft maar beloond worden, zowel als het om opvang gaat als om mantelzorg. Als we betaalbare zorg en een participerende samenleving willen, moeten we mensen juist stimuleren en niet beperken met bijvoorbeeld de kostendelersnorm”, aldus North.

Motie ‘Vreemd aan de orde van de dag’
De partij heeft een motie Vreemd aan de orde van de dag ingediend omdat het college momenteel geen voorstellen doet over de kostendelersnorm. De motie maakt het mogelijk voor raadsleden om zelf voorstellen te agenderen. De motie is volgens GroenLinks dringend nodig doordat de gevolgen van de boete snel beperkt moeten worden.

Leiden Nieuws Politiek kostendelersnorm


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×