Een schetsontwerp dat de gemeente vorige week presenteerde voor de Haarlemmerstraat na herinrichting.

Centrummanagement tegen afwaarderen Haarlemmerstraat

Dat het stadsbestuur een compacter stadscentrum voorstaat, daarvoor heeft centrummanager Erwin Roodhart best begrip. Maar zomaar de halve Haarlemmerstraat tot aanlooproute bombarderen dat gaat hem veel te ver. “Je moet van elk gebied eigenlijk het DNA bepalen en daarna beslissen welke ontwikkelingen er wel en niet wenselijk zijn.” Dat geldt volgens Roodhart ook voor het deel van de Haarlemmerstraat tussen de Pelikaanstraat en de Haven. “Daar zou je moeten kijken of er niet en heel nieuw Havengebied ontstaat in combinatie met de ontwikkelingen bij de Meelfabriek.”

Wat het centrummanagement in ieder geval niet wil is dat pandeigenaren in de Haarlemmerstraat van de gemeente toestemming krijgen om hun pand te transformeren naar woonruimte. “Je moet de economische functie behouden. We zijn ook bang dat de grens tussen aanloopstraat en kernverblijfsgebied anders straks nog verder opschuift naar de Hartebrugkerk.”

Ook de Haarlemmerstraatwinkeliers zelf staan niet te juichen. Voorzitter Dagobert Schulp van de winkeliersvereniging wil ook dat alle panden in de straat een economische functie houden. Het achterste deel anders inrichten zoals de PvdA voorstelt vindt hij helemaal niks. “Als je dat doet, moet je het ook geen Haarlemmerstraat meer noemen.” De winkeliers hebben vanmorgen allemaal een brief van de gemeente gehad met daarin een overzicht van de voorgestelde wijzigingen. Die gaat het bestuur nu eerst met de achterban bespreken.

Haarlemmerstraat_nieuwavondDe vernieuwde Haarlemmerstraat ‘by night’ zoals de gemeente het nu voor zich ziet.

Economie Leiden Politiek haarlemmerstraat retailvisie


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×