Een eerste eenvoudige aanpassing is al doorgevoerd. De hoogtebalken zijn vanavond opnieuw opgehangen. Iets hoger dan voorheen met kettingen op 2.60 meter hoog. Dat is toch wat minder drastisch als je er onverhoopt tegenaan rijdt. (Foto's: Chris de Waard).

Gemeente overweegt noodbrug naast Jan van Houtbrug na ongevallen

De gemeente Leiden zoekt naar oplossingen om nog meer ongelukken op de Jan van Houtbrug te voorkomen. Zo wordt er overwogen een tijdelijke noodbrug naast de oude brug neer te leggen. Sinds vrijdag is de brug voor bussen en vrachtverkeer afgesloten. Daarom hangen er twee balken op 2.60 meter boven de brug. Tegen die balken zijn al twee keer voertuigen aangereden. “Wat overal in het land wél werkt, kan blijkbaar toch tot nare ongevallen leiden”, stelt wethouder Paul Laudy vast. Vanmorgen raakte een fietser ernstig gewond. Hij werd geraakt door een stuk van een lantaarnpaal die samen met de balk omver werd gereden.


Paul Laudy vertelt verslaggever Chris de Waard over mogelijke oplossingen van de gevaarlijke situatie bij de Jan van Houtbrug.

Een noodbrug naast de bestaande brug is niet de enige optie die wordt overwogen. Ook een brug over de brug is in beeld als oplossing. Het leger zou dan een brug kunnen neerleggen die het zwakke deel van de Jan van Houtbrug overbrugt. Dat lijkt te kunnen, omdat die overspanning beperkt van omvang is. Vooralsnog wordt er volstaan met enkele meer eenvoudige oplossingen. Verkeersregelaars gaan in twijfelgevallen ook busje laten stoppen om te controleren of ze niet te hoog zijn. Ook zijn er extra knipperlichten bij de brug geplaatst en is één rijstrook afgesloten.

DSC_0394

Delen van deze lantaarnpaal kwamen op de fietser. (Foto: Chris de Waard).

Ernstig gewond
Bij het tweede ongeval, dat vanmorgen plaatsvond, raakte een fietser ernstig gewond. Een busje met ingeklapte hoogwerker reed tegen de balk aan. Hij sleepte de balk een stuk mee en trok hiermee een lantaarnpaal omver. Delen van die lantaarnpaal landden bovenop de onfortuinlijke fietser. Het slachtoffer is per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd. “Wij betreuren dat ten zeerste”, laat de gemeente weten.

Vernieuwen
De slechte staat van de brug kwam aan het licht, omdat er onderzoek werd gedaan in voorbereiding van het opknappen van het tracé Hooigracht en Langegracht. De brug moet daarvoor vernieuwd worden. “Het is belangrijk dat we nu een oplossing bedenken”, aldus wethouder Laudy. “Daar wordt nu druk op gestudeerd door mensen die daar verstand van hebben.”

112 Sleutelstad Leiden janvanhoutbrug


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×