Wethouder Marleen Damen kreeg de handen gisteravond niet op elkaar voor haar plan om het stadhuis vanaf 1 maart op zaterdagen dicht te houden. Binnenkort beslist de raad definitief over dat voorstel. (Foto: Chris de Waard).

Politiek wil balie burgerzaken op zaterdag openhouden

De gemeente wil vanaf 1 maart dat burgers eerst een afspraak maken als ze bij de de afdeling burgerzaken moeten zijn. Bijvoorbeeld voor een paspoort, rijbewijs of een verklaring omtrent gedrag. Dat kan als het aan wethouder Damen ligt bovendien vanaf die datum niet meer op zaterdagochtend. De afgelopen jaren komen er op zaterdag steeds tussen de 4.500 en de ruim 4.800 mensen naar het stadhuis dat daarvoor speciaal open moet zijn. Jaarlijks valt er 20.000 euro te besparen als dat niet meer hoeft. Het gaat immers slechts om zo’n 6% van alle bezoeker, vindt de wethouder. “En die kunnen ook wel ’s avonds komen, het stadhuis is dan meestal toch al open vanwege allerlei vergaderingen en bijeenkomsten dus een extra avondopenstelling kost weinig extra”.

CDA-duoraadslid Arine Sijl wil het stadhuis op zaterdag open houden. Met haar ook veel andere raadsleden.

Gisteravond ergerden de meeste raadsfractie zich tijdens de behandeling in de commissie Leefbaarheid en Bereikbaarheid zich aan de haast die Damen ineens lijkt te hebben. Enkele weken geleden besprak de politie de visie op dienstverlening. Toen meldde Damen nog dat ze de raad eind maart zou informeren over eventuele veranderingen in de openingstijden. “Soms gaat het afwegen sneller en waarom zou je dan langer wachten”, verklaarde Damen die draai gisteravond. Duidelijk werd al wel dat het stadhuis waarschijnlijk openblijft. De ene na de andere partij vindt de service aan de burger belangrijker dan de relatief kleine besparing. “Het gaat om 385 euro per week”, zo rekende GroenLinks duoraadslid Koen Haer zijn mede-commissieleden en de wethouder voor. Weliswaar ‘peanuts’ op de gemeentebegroting, maar alle beetjes helpen vindt Damen, die nu graag van de raad hoort hoe ze die bezuiniging dan moet invullen.

Chris de Waard in gesprek met wethouder Marleen Damen die wil bezuinigen door de afdeling burgerzaken op zaterdagen dicht te houden.

Leiden Politiek burgerzaken


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×