Leiden integreert parkeerrouteinformatiesysteem in nieuwe bewegwijzering

PRIS.jpgOver een jaar heeft Leiden nieuwe, eenduidige bewegwijzering van snelweg tot centrum. De huidige borden worden dan allemaal vervangen, net als het parkeerrouteinformatiesysteem (PRIS) dat laat zien waar parkeerterreinen zijn en ook of daar vrije plekken zijn. Het onderscheid tussen de blauwwitte borden (voor auto’s), roodwitte (fietsers) en zwartwitte (voetgangers) verdwijnt. Doordat veel minder mensen dan vroeger gebruik maken van de borden langs de weg, worden er veel minder geplaatst dan voorheen. De meeste automobilisten vertrouwen liever op hun navigatiesysteem in de auto of smartphone.

De nieuwe bewegwijzering zal voornamelijk bestaan uit statische borden. Alleen in het centrum zelf wordt ook dynamisch aangegeven waar en hoeveel plekken er in een garage beschikbaar zijn. Automobilisten kunnen dan vaan kiezen uit meerdere parkeervoorzieningen en met een dynamisch verwijssysteem worden wachtrijen bij garages voorkomen.

Het bestaande PRIS functioneert al jaren niet echt goed. De gemeente heeft echter gewacht met een nieuw systeem tot het moment dat sowieso de bewegwijzering moest worden vervangen en ook de nieuwe ondergrondse garages erin opgenomen kunnen worden. Dat is nu aanstaande. De Lammermarktgarage opent begin volgend jaar en dan wordt aansluitend begonnen met de bouw van de Garenmarktgarage. Zolang die tweede ondergrondse garage er niet is, wordt de Breestraatgarage bij de Hoogvliet supermarkt in het nieuwe PRIS opgenomen. De garage van de DIRK supermarkt aan de Langegracht wordt uit het systeem gehaald. Die is voornamelijk bedoeld voor de kortparkerende klanten van de supermarkt zelf. Ook alle bovengrondse parkeerterreinen worden niet meer opgenomen in het nieuwe PRIS. Met uitzondering van de Park+Ride aan de Haagweg.

Advertentie

Leiden Politiek bebording


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×