Bewegwijzering voor fietsers in de binnenstad van Leiden. (Foto: Kim van Niekerk).

Nieuwe bewegwijzering in Leiden

Bewegwijzeringsborden voor de auto en fiets worden sinds augustus vervangen in Leiden. Veel wegwijzers zijn beschadigd of ontbreken en daarom is het tijd voor vervanging. In totaal worden meer dan driehonderd wegwijzers vervangen en naar verwachting is Leiden in het voorjaar van 2020 helemaal voorzien van nieuwe bewegwijzering.

Er komt een aantal vernieuwingen in de binnenstad van Leiden. In de parkeergarages Lammermarkt en Garenmarkt geeft dynamische parkeerinformatie voortaan aan of er parkeerplekken vrij zijn (VRIJ/VOL). Wegwijzers worden op een aantal plekken gecombineerd met verkeerslichten of openbare verlichting en overbodige borden worden verwijderd. Deze maatregelen zorgen volgens de gemeente voor een rustiger straatbeeld, minder onderhoudskosten en meer duurzaamheid.

Werkzaamheden in de nacht
Om hinder in het autoverkeer zo veel mogelijk te voorkomen, gebeurt de vervanging van de bewegwijzering vooral ’s nachts. Auto- en fietsverkeer wordt omgeleid met behulp van borden of een verkeersregelaar. Omwonenden worden tijdig op de hoogte gebracht van werkzaamheden waarbij geluidsoverlast wordt verwacht. Bovendien is er rekening gehouden met hulpdiensten. Zo zijn er met de ambulance, brandweer en politie speciale afspraken gemaakt zodat zij in noodsituaties zo snel mogelijk ter plaatse kunnen zijn.

Duidelijk, efficiënt en herkenbaar
Juist voor weggebruikers die niet bekend zijn in Leiden is de nieuwe bewegwijzering bedoeld. Met name voor hen moet de route naar, door en uit de stad op duidelijke wijze worden aangegeven. Bovendien moet de bewegwijzering herkenbaar en efficiënt zijn. In heel Nederland wordt volgens gelijke vormgeving gewerkt. Voor autoverkeer worden blauwe borden met witte letters gebruikt en voor fietsers worden witte borden met rode letters gebruikt.

 

Leiden bebording


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×