Burgemeester Lenferink had coffeeshop Goa niet mogen sluiten

14

Burgemeester Henri Lenferink had coffeeshop Goa niet mogen sluiten. Dat heeft de Raad van State bepaald. Lenferink sloot de coffeeshop omdat de shop een te grote handelsvoorraad zou aanhouden. Volgens de eigenaar is die voorraad nodig om de shop te kunnen exploiteren. Het besluit heeft mogelijk gevolgen voor het landelijke gedoogbeleid.

De strafrechter stelde de coffeeshop eerder al in het gelijk, omdat deze aan alle regels voldoet. Omdat de burgemeester en de bestuursrechter dat niet deden, stapte de coffeeshophouder naar de Raad van State.

Baanbrekend
Mark van Weeren (Blenheim Advocaten) en Sidney Smeets en Tim Vis van Spong Advocaten zijn de advocaten die de coffeeshop heeft ingeschakeld. Ze noemen de overwinning ‘baanbrekend’. “Het heeft lang geduurd, maar de Raad van State zorgt met deze uitspraak eindelijk voor eenheid van recht”, stellen de advocaten. “Als de strafrechter een handelsvoorraad noodzakelijk noemt, kan de bestuursrechter niet achterblijven.”

Hypocrisie
“Coffeeshops werden tot nu toe door de kat of de hond gebeten: kregen ze strafrechtelijk gelijk, waren ze via het bestuursrecht alsnog de dupe. De bestuursrechter volgt nu de strafrechtelijke ontwikkeling”, leggen de advocaten uit. “Rechters over de hele linie zijn klaar met het hypocriete gedoogbeleid.”

Gevolgen voor gedoogbeleid
Wat de gevolgen van de uitspraak voor het gedoogbeleid zullen zijn, zal de komende tijd blijken. De advocaten hopen dat de uitspraak van de bestuursrechter de regering aanzet tot verandering. “Het gedoogbeleid in de huidige vorm is failliet”, aldus advocaat Tim Vis. “Rechters weigeren zich nog langer te voegen naar onhoudbaar beleid. De minister zou moeten luisteren naar gemeenten, rechters en deskundigen. Iedereen roept op tot een transparante, gereguleerde aanvoerketen.”

Er zijn initiatieven om tot een gereguleerde aanvoerketen te komen, waaronder een conceptwetsvoorstel van D66. Dat wetsvoorstel heeft nog niet de steun van de meerderheid. “Het politieke gegeven dat er nog geen meerderheid in de Kamer is, kan niet betekenen dat de minister zijn ogen blijft sluiten voor wat nu ook de Raad van State glashelder zegt: coffeeshops die cannabis mogen verkopen, moeten dat ook transparant kunnen aanvoeren”, stelt advocaat Sidney Smeets.

Delen

14 reacties

 1. Deze tukker burgemeester schreeuwt meer ongefundeerde zaken van de hooglandse toren. FIOD inval klopte niet (oh ja?), de ROC Lammerschans zou de skyline van Leiden worden (failliet), het gaat goed met Leiden, overal bouwkranen en asfaltmachines (voor de leegstand en spookwegen die de toekomst brengt). Deze burgervader zit volgens ons te lang op zijn plek, denkt megalomaan en is een echte PvdA regent aan het worden en verliest contact met zijn stad. Tijd voor vers bloed voor de ambtsketting.

 2. Helemaal afschaffen die coffeeshops, brengt alleen maar ellende en overlast. HOUDT LEIDEN DRUGSVRIJ!

  • Dan ook de harddrugs kroegen ( want dat is alcohol!!)maar sluiten Tramalant!!
   Met al de dronken bezoekers midden in de nacht , die vechten, braken en wildplassen!

 3. Hahaha, lekker verbieden zeker? Allemaal aan de drank dan? Ik heb nu nog niets te maken met coffeeshops, maar als het verboden wordt, ga ik het op de hoek van de straat verkopen. Jij denkt toch niet dat heel Nederland ineens stopt. Mensen als jij zouden niet mogen stemmen.

 4. Wederom gaan ze op hun bek met dat gestapo beleid wat ze hier in leiden voeren , een beetje ondernemer wordt aan alle kanten gepiepeld , als ze maar een kans zien om je te sluiten of een vervroegde sluiting op te leggen dan doen ze dat .
  Gelukkig krijgen ze steeds vaker ongelijk van de rechters , dit is al de 4e keer dat ze een rechtzaak verliezen , maar dat maakt ze niet zoveel uit want de burger betaald deze kosten wel weer .
  TIJD VOOR EEN ANDERE BURGEMEESTER EN EEN ANDER BELEID !

 5. Lekkah , volledige legalisatie komt 30 jaar later als Dhr Klaas bruinsma bedacht maar zo zie je maar zo gek was die man nog niet.

 6. Chris de Waard
  Chris de Waard op

  De reactie van ene Wes hebben we maar even weggehaald. Van doodsbedreigingen zijn we hier niet gediend. Mocht de burgemeester aangifte doen zijn wij verplicht om e-mailadres en ip-nummer door te geven. het is maar dat u het weet.

Over de auteur

Rolf Eijgenraam

Je bent nu offline