(Foto: Google Maps).

Burgemeester Lenferink had coffeeshop Goa niet mogen sluiten

Burgemeester Henri Lenferink had coffeeshop Goa niet mogen sluiten. Dat heeft de Raad van State bepaald. Lenferink sloot de coffeeshop omdat de shop een te grote handelsvoorraad zou aanhouden. Volgens de eigenaar is die voorraad nodig om de shop te kunnen exploiteren. Het besluit heeft mogelijk gevolgen voor het landelijke gedoogbeleid.

De strafrechter stelde de coffeeshop eerder al in het gelijk, omdat deze aan alle regels voldoet. Omdat de burgemeester en de bestuursrechter dat niet deden, stapte de coffeeshophouder naar de Raad van State.

Baanbrekend
Mark van Weeren (Blenheim Advocaten) en Sidney Smeets en Tim Vis van Spong Advocaten zijn de advocaten die de coffeeshop heeft ingeschakeld. Ze noemen de overwinning ‘baanbrekend’. “Het heeft lang geduurd, maar de Raad van State zorgt met deze uitspraak eindelijk voor eenheid van recht”, stellen de advocaten. “Als de strafrechter een handelsvoorraad noodzakelijk noemt, kan de bestuursrechter niet achterblijven.”

Hypocrisie
“Coffeeshops werden tot nu toe door de kat of de hond gebeten: kregen ze strafrechtelijk gelijk, waren ze via het bestuursrecht alsnog de dupe. De bestuursrechter volgt nu de strafrechtelijke ontwikkeling”, leggen de advocaten uit. “Rechters over de hele linie zijn klaar met het hypocriete gedoogbeleid.”

Gevolgen voor gedoogbeleid
Wat de gevolgen van de uitspraak voor het gedoogbeleid zullen zijn, zal de komende tijd blijken. De advocaten hopen dat de uitspraak van de bestuursrechter de regering aanzet tot verandering. “Het gedoogbeleid in de huidige vorm is failliet”, aldus advocaat Tim Vis. “Rechters weigeren zich nog langer te voegen naar onhoudbaar beleid. De minister zou moeten luisteren naar gemeenten, rechters en deskundigen. Iedereen roept op tot een transparante, gereguleerde aanvoerketen.”

Er zijn initiatieven om tot een gereguleerde aanvoerketen te komen, waaronder een conceptwetsvoorstel van D66. Dat wetsvoorstel heeft nog niet de steun van de meerderheid. “Het politieke gegeven dat er nog geen meerderheid in de Kamer is, kan niet betekenen dat de minister zijn ogen blijft sluiten voor wat nu ook de Raad van State glashelder zegt: coffeeshops die cannabis mogen verkopen, moeten dat ook transparant kunnen aanvoeren”, stelt advocaat Sidney Smeets.

112 Sleutelstad Leiden Politiek Coffeeshop


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×