In dit pand aan de Langebrug 89 gaf Jacob van Swanenburgh les in 1619 aan Rembrandt en zijn schildersmaatje Jan Lievens. (Foto: Chris de Waard).

Rembrandt krijgt eigen lokaal aan Langebrug

Op de plek waar Rembrandt van Rijn ooit zelf zijn eerste schilderlessen kreeg, komt het Rembrandt Lokaal. Op 24 maart gaat het open en heeft Leiden een passende plek om voortaan het verhaal van Rembrandt in Leiden te vertellen en zo de verbinding tussen de schilder en Leiden te versterken. De eerste activiteit is het RembrandtLAB. Een vernieuwend onderzoek naar kleur en kleurgebruik, waar het 17e eeuwse kleurgebruik van Rembrandt door hedendaagse designers vertaald wordt naar de 21e eeuw.

Minke Schat van De Lakenhal vertelt over het Rembrandt Lokaal en het RembrandtLAB.

lablogo

Het RembrandtLAB is een initiatief van Museum De Lakenhal, Museum Het Rembrandthuis, Leiden Marketing en Cultuurfonds Leiden die gezamenlijk opdracht voor dit onderzoek gaven aan ontwerpers Maarten Kolk & Guus Kusters.

De resultaten van hun onderzoek – dat afgelopen november al begon – worden op 24 maart gepresenteerd in het nieuwe Rembrandt Lokaal in Leiden. Na drie maanden reist het RembrandtLAB naar Museum Het Rembrandthuis te Amsterdam en vervolgens naar de Dutch Design Week in Eindhoven. Ook op de Salone del Mobile in Milaan worden de resultaten gepresenteerd.

 

RembrandtLAB
In het kader van het RembrandtLAB 2016 werden grondstoffen, kleuropbouw en recepturen van Rembrandt door vormgevers Maarten Kolk en Guus Kusters (Studio Maarten Kolk & Guus Kusters) vier maanden lang in het Europees Keramisch Werk Centrum (EKWC) nauwkeurig onderzocht, ontleed en opnieuw opgebouwd met behulp van alternatieve (hedendaagse) materialen, technieken en dragers. Zij demonstreren met dit onderzoek hoe het kleur- en pigmentgebruik, de grondstoffen, recepturen en kleurbeleving aan de hand van enkele schilderijen van Rembrandt Harmensz van Rijn reproduceerbaar kunnen worden gemaakt. Tegelijkertijd keken ze naar de hedendaagse vertaling hiervan in andere dragers, materialen en technieken. Heden en verleden wordt verbonden.

RembrandtLAB 2016. Guus Kusters & Maarten Kolk tijdens onderzoekMaarten Kolk & Guus Kusters deden de afgelopen maanden onderzoek naar de kleuren en het kleurgebruik van Rembrandt. (Foto: PR).

Kolk en Kusters: “Vele kleuren zijn uit het hedendaagse palet verdwenen en stabiel en constant gemaakt, zodat ze
in iedere productie en oplage hetzelfde zijn. Hierdoor zijn kleuren vandaag de dag erg vlak geworden en wordt er
niet meer gewerkt met de fysische kwaliteiten in een kleur (iedere kleur is opgebouwd uit mineralen met mogelijkheden en beperkingen). De hedendaagse maakindustrie kan veel van het erfgoed van Rembrandt leren. Bijvoorbeeld om kleuren weer te verrijken’.

Kolk & Kusters zijn de eersten in een serie van kunstenaars die in het RembrandtLAB onderzoek deden. Het RembrandtLAB wordt een experimentele plek waar ieder jaar creatieven de kans krijgen onderzoek te doen naar het materiaal gebruik van Rembrandt.

Na de tentoonstelling rond het kleurgebruik krijgt het Rembrandt Lokaal aan permanente invulling rond de schilder en gaat de plek aan de Langebrug open als een soort Rembrandt bezoekerscentrum. Ook tijdens de 2016 editie van de Nacht van Kunst en Kennis staat Rembrandt kleurgebruik op de agenda. Maarten en Guus laten ook daar tijdens een pop-up RembrandtLAB zien wat de nieuwe toepassingen zijn van de oude kleurtechnieken en pigmenten.

Het Rembrandt Lokaal is een initiatief van Centrummanagement Leiden en Leiden Marketing.

Cultuur Leiden Rembrandt


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×