'Gebouw C' op het terrein van de Nieuwe Energie wordt gebruikt als extra winteropvang voor daklozen. (Archieffoto: Sleutelstad.nl)

'Winteropvang daklozen functioneert nog niet naar behoren'

De winteropvang voor daklozen is nog steeds niet op orde. Dat stelt Mart Keuning, fractievoorzitter van de ChristenUnie in Leiden. Volgens het raadslid is er nog steeds niet voor iedereen plek. Hij heeft signalen opgevangen dat er ’s nachts nog steeds mensen buiten moeten slapen. Een woordvoerder van De Binnenvest ontkende gisteren dat niet alle daklozen kunnen worden opgevangen, maar gaf toe dat het wel erg druk is.

Eerder bepleitte verschillende partijen, zoals GroenLinks en ChristenUnie, in de Leidse raad voor extra opvangruimte voor alle daklozen in de winter. Deze werd gevonden in een voormalige fietsenstalling in ‘Gebouw C’ op het terrein van de Nieuwe Energie. Het College van Burgemeester en Wethouders beloofde dat tijdens de winterregeling niemand op straat hoeft te slapen. Keuning zegt nu dus dat dat niet waar wordt gemaakt.

Overigens is de drukke nachtopvang niet voor iedereen een goede oplossing. Voor psychisch kwetsbare daklozen is de nachtopvang vaak te massaal. Deze daklozen mijden vaak zorg en voor hen is zorg op maat nodig om hen weer naar een regulier leven te leiden. Folly Hemrica, straatpastor in Leiden, maakt zich zorgen over deze groep. Bij deze kwetsbare mensen moet je flexibel zijn in je oplossingen omdat iedere drempel al gauw een belemmering is op de weg naar oplossingen, vindt zij.

Mohammed bin Talal. (Foto:  Straatpastoraat).

Mohammed bin Talal. (Foto: Straatpastoraat).

Een voorbeeld van zo’n kwetsbare dakloze is Mohammed bin Talal. Vorig week zaterdag maakte het Straatpastoraat bekend dat hij na zeven maanden opvang in Diaconaal Centrum De Bakkerij weer op straat staat. Het vinden van een structurele oplossing bleek ondanks alle inspanningen niet mogelijk. De bad, bed en broodopvang is voor hem ook te onrustig. Bij De Bakkerij kon hij niet langer blijven. Een nieuw onderdak was er echter nog niet gevonden. Hemrica vindt het een droeve constatering: “zeven maanden hebben aangetoond dat hij hulp en begeleiding aanvaardt, alleen er is nog geen passende oplossing. Bin Talal valt op deze manier tussen wal en schip.

In een interview eind november aan Sleutelstad vertelde GroenLinks-duoraadslid Stéphanie Bakker over de zich steeds voordoende problematiek van daklozenopvang in Leiden. Zo vertelde zij dat er in de zomer iedere avond twintig tot vijfentwintig daklozen terug de straat opgestuurd worden. Dit komt omdat er in de opvang geen ruimte voor hen is. Volgens haar is er onvoldoende aandacht voor de uitstroom van dak- en thuislozen. Hierdoor ontstaat er structureel een probleem is in de opvang.

Nieuws Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×