Herman Volker ging samen met Stichting Vluchteling naar gebieden in Griekenland. Daar kwam hij uit uit bij Idomeni dat ligt aan de grens met Macedonië. Daar leven de vluchtelingen in zeer slechte omstandigheden. (Foto's: Herman Volker).

Leidenaar filmt onmenselijke omstandigheden in vluchtelingenkamp

De Leidse videoproducent Herman Volker ging afgelopen week samen met Stichting Vluchteling kijken hoe het met vluchtelingen in Griekenland gaat. Zij kwamen uit bij Idomeni, dat ligt aan de grens met Macedonië. Hij filmde daar de slechte omstandigheden waar de vluchtelingen in het ‘vluchtelingenkamp’ mee te maken hebben. Zijn video werd binnen een dag ruim 125.000 keer bekeken.

Volker bracht tijdens de reis, die in het teken stond van de oorlog in Syrië die al vijf jaar lang bezig is, verschillende gebieden in Griekenland in beeld. Eenmaal aangekomen in Idomeni, trof de videomaker tienduizenden mensen aan bij de gesloten grens die bivakkeerden onder zeer slechte omstandigheden.

De situatie waarin de mensen in het ‘kamp’ leven zijn mensonwaardig volgens Volker: ”Het is ongelofelijk wat je daar aantreft. Pasgeboren baby’s worden noodgedwongen in natte dekens gewikkeld omdat er niets anders is. De mensen leven letterlijk in de modder, zijn kleddernat en hebben geen materialen om zich droog te houden. Bovendien kunnen de mensen nergens anders heen. Ongelofelijk dat dit op Europees grondgebied voorkomt”, aldus Volker.

100.000 views
De video werd voordat de Leidenaar op het vliegtuig naar huis stapte al op het internet gezet. Eenmaal thuis gekomen was het filmpje al bijna 100.000 keer bekeken. ”De video is viral gegaan en heeft al voor veel extra donaties gezorgd. Het is echter hard nodig dat mensen geld blijven doneren voor dit probleem”, aldus Volker.

Doneren
Tineke Ceelen, directeur van Stichting Vluchteling, reisde samen met Volker naar de plek toe. Bij aankomst maakte ze al 300.000 euro vrij uit de reserves van de stichting om de mensen daar te helpen. Mensen kunnen op verschillende manieren een donatie doen. Het is mogelijk de stichting voor een zelf gekozen bedrag te machtigen voor een bepaalde periode of zelf direct een donatie te doen.

Advertentie

Leiden Vluchtelingen


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×