Voor burgemeester Lenferink was het vanmiddag de eerste keer dat hij de bbb-opvang bezocht. Hij memoreerde nog maar even dat wat Leiden hier doet op het randje is van wat mag van de rijksoverheid.  (Foto's: Chris de Waard).

Bed-bad-broodvoorziening krijgt aparte vrouwenopvang

De bed-bad-en broodopvang aan het Maansteenpad in de Mors biedt een week of zes na de officiële opening inmiddels onderdak aan 22 uitgeprocedeerde vluchtelingen. Dat bleek vanmiddag tijdens een werkbezoek van burgemeester Lenferink en wethouder Roos van Gelderen aan de opvanglocatie voor vluchtelingen die ons land eigenlijk moeten verlaten, maar niet weg kunnen. Meestal omdat het land van herkomst ze niet wil opnemen.

Vanmiddag brachten burgemeester Lenferink en wethouder Van Gelderen een bezoek aan de bed-bad-broodopvang van STUV Leiden.

Op dit moment wordt op steenworp afstand van het Maansteenpad een tweede opvanglocatie ingericht. Die komt in de Saffierstraat en gaat onderdak bieden aan acht uitgeprocedeerde vrouwen. De ondersteuning wordt gegeven vanuit het Maansteenpad, wel krijgt de vrouwenopvang een eigen concierge. Aan het Maansteenpad worden alleen mannen opgevangen. Een mix ziet de Stichting Uitgeprocedeerde Vluchtelingen Leiden niet zitten. Door de extra locatie wordt de bed-bad-broodopvang uitgebreid van 30 naar 38 opvangplekken. Daarnaast zijn er in de locatie Maansteenpad nog tien passageplekken voor mensen die kortstondig worden opgevangen om te voorkomen dat ze anders op straat zouden moeten slapen.

Update 17-03-2016: Volgens STUV gaat het niet om een uitbreiding maar om een verhuizing van de acht vrouwen. 

Tijdens het werkbezoek kregen Lenferink en Van Gelderen een rondleiding door het gebouw. Op de begane grond zijn de algemene ruimtes, een centrale keuken waar de bewoners kun eigen kostje kunnen klaarmaken en de werkplekken van het personeel. Boven zijn de slaapvertrekken. De bewering dat het hier gaat om een sobere opvang blijkt niet overdreven. In de kleine tweepersoonskamertjes slapen de bewoners in stapelbedden. Sommige ruimtes hebben geen daglicht omdat er geen ramen zijn. De ruiten boven de deuren zijn afgeplakt met vuilniszakken om het licht in de gang tegen te houden. Dat blijft altijd branden. Het bezoek werd afgesloten met het planten van twee bomen in de tuin van de opvanglocatie.

Naast de opvanglocaties voor uitgeprocedeerde vluchtelingen biedt STUV Leiden ook hulp aan mensen voor wie nog wel perspectief wordt gezien. Die zijn op een aantal andere plekken in de stad ondergebracht. Niet in een centrale opvang, maar in gewone huizen waar ze iets meer privacy hebben dan in de bbb-opvang. Mensen uit de groep die uiteindelijk toch geen vergunning krijgen kunnen sinds begin dit jaar doorstromen naar het Maansteenpad.  Daarmee wordt in elk geval voorkomen dat mensen op straat komen te staan.

Leiden Politiek Bed-bad-broodvoorziening


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×