Chronische pijn, emotionele bonobo’s en betrokken schrijvers

SCIENCE 071 logo

 

In deze uitzending van Science071 ontvangen wij drie nieuwe gasten, komen wij met vers wetenschapsnieuws, hebben wij het over de zomertijd en natuurlijk hebben wij de wetenschapsagendarubriek om mee af te sluiten. 

 

 

Psychologe Mariska Kret onderzocht de emoties van bonobo’s in de Apenheul. Ze ontdekte dat bonobo’s net als mensen meer reageren op emotionele afbeeldingen dan op neutrale afbeeldingen. Zo blijkt maar weer dat de bonobo’s niet voor niets tot de mensapen behoren. Wij bellen met Mariska Kret en vragen haar hoe je onderzoek naar deze apen doet. Luister hieronder het interview terug.

 

Gezondheidszorg-psycholoog Annemarieke Fleming kwam vorige week donderdag met een nieuw boek: “Pijn en het brein”. Samen met Joke Vollebrecht scheef ze over de rol van onze hersenen bij pijn die medisch onverklaarbaar is. Verwacht geen moeilijke woorden maar wetenschap in een populair jasje dus voor iedereen te begrijpen. Kortom een ‘boek als medicijn’. Voor iedereen die wil weten hoe pijn werkt en alvast een voorproefje van het boek wilt, hieronder het telefonisch interview.

 

Neerlandica Marije Groos promoveerde afgelopen donderdag aan de Universiteit Leiden met haar onderzoek naar het maatschappelijke engagement van dichters en schrijvers in de jaren vijftig. Wat blijkt, deze auteurs waren erg betrokken en hadden kritiek op de huidige maatschappij. Voor ons heeft ze speciaal twee poëtische voorbeelden meegenomen. Benieuwd naar hoe zij te werk is gegaan? Luister het interview hieronder terug.

 

Deze week is het weer zover: de klok gaat een uur vooruit. Of achteruit..? Redacteur Jesse Kromhout legde tijdens de uitzending uit hoe het zit met de winter- en zomertijd. Slapen we langer of korter? Doet de hele wereld er aan mee? Je hoorde het afgelopen woensdag!

 

Onze wetenschapsredactrice Irene Garofalo schuift bij ons aan in de studio en nam de wetenschapsnieuwtjes van de afgelopen week met ons door. Van tweelingkometen via de zwaartekrachtkaart van Mars tot de DNA-fouten bij leukemie patiënten, en nog veel meer bijzonderheden. Luister hieronder alle weetjes terug.

Leiden Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×