De leerlingen werken samen met professionals om hun idee realiteit te maken (Foto: TechoLab).

Jonge uitvinders bij de 9e editie van de Willie Wortel Wedstrijd

TechnoLab organiseert dit jaar de 9e editie van de Willie Wortel Wedstrijd. Leerlingen ontwerpen hun eigen uitvinding, nadat de beste ideeën geselecteerd zijn, gaan de leerlingen aan de slag met professionals om een daadwerkelijk prototype te bouwen. Op 20 april vindt de finale plaats en wordt de beste uitvinding bekroond met maar liefst 4 prijzen, maar ze strijden om de hoofdprijs de Willie Wortel Wedstrijd-Kanjer.


Maaike Lek sprak met Brigitte van Ark, werkzaam bij Technolab, organisatoren van de Willie Wortel Wedstrijd.

De Willie Wortel Wedstrijd is een uitvinderswedstrijd voor leerlingen van de eerste en tweede klas van de middelbare school. In totaal doen dit jaar 9 scholen mee aan de wedstrijd. Het Visser ’t Hooft Lyceum Leiderdorp, het Visser ’t Hooft Lyceum Rijnsburg, Da Vinci Kagerstraat, het Driestar College, Mythylschool de Thermiek en het Adelbert College staan dit jaar met hun uitvindingen in de finale.

Proces
In een paar lessen bedenken groepjes leerlingen verschillende ideeën en werken deze uit op papier. Hierna kiest de klas zelf de beste ideeën uit. Die worden opgestuurd naar Technolab. Uit alle inzendingen kiest Technolab de beste uitvindingen. De bedenkers van deze uitvindingen gaan door naar de halve finale waarin zij hun idee verder uitwerken in een filmpje. Op deze manier kan er nagedacht worden over werking, materiaal, vorm en doelgroep.

Rekening houdend met de mogelijkheden van de bouwers stelt Technolab een lijst van tenminste 15 finalisten samen. Elk groepje van finalisten wordt gekoppeld aan een bouwer die hen gaat helpen met het bouwen van een prototype. Tijdens de koppelbijeenkomst maken de finalisten kennis met de bouwers. Samen maken ze in de werkplaats een 3D ontwerp of prototype.

Op 20 april vindt de finale van de Willie Wortel Wedstrijd plaats in Museum Boerhaave. De finalisten presenteren hier hun uitvindingen. Vervolgens beslist de jury welke uitvinding een van de vier prijzen wint. De Willie Wortel Wedstrijd-Kanjer, het Lampje, voor de beste technische vinding, de Willie, voor de briljante uitvinding die toch net niet werkt, en de Publieksprijs. Na de wedstrijd worden alle prototypes van de ideeën ten toon gesteld in Museum Boerhaave.

Leiden Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×