Economische keuzes, natuurkundige formules, prehistorische 'eenhoorns' en het "Oekraïne-referendum"

Heb jij je stem laten horen over het Associatieverdrag van de EU met Oekraïne? In de uitzending van 6 april vertelde de Leidse politicoloog Tom Louwerse over de wetenschappelijke achtergrond van peilingen over het referendum en het referendum zelf. Daarnaast was bijzonder hoogleraar psychologie Wilco van Dijk in de uitzending, die onderzoek doet naar wat van invloed is op onze economische keuzes, en de initiatiefnemers van het project om wiskundige formules op de Leidse muren te zetten: Sense Jan van der Molen en Iva van Vulpen. Redactrice Irene Garofalo besprak Crowd Science en het wetenschapsnieuws werd deze week gepresenteerd door redacteur Jesse Kromhout.

Wat bepaalt welke economische keuzes mensen maken? De Universiteit Leiden richtte in samenwerking met het NIBUD een leerstoel  economische keuzes op om dit te onderzoeken en beter in te kunnen spelen op hoe mensen het beste ‘financieel gezond’ gehouden kunnen worden. Wilco van Dijk is als bijzonder hoogleraar  voor deze nieuwe leerstoel benoemd en legde met de termen Homo Economicus en Homo Sapiens een en ander aan ons uit. 

 

Voor het Wetenschapsweetje van de Week zocht redactrice Irene Garofalo de wetenschappelijke onderzoeksmethode van Crowd Science voor ons uit. Bij Crowd Science kan iedereen via online platformen een bijdrage leveren aan wetenschappelijk onderzoek. Wetenschap aan de keukentafel!

 

6 april kon iedereen in Nederland stemmen voor het referendum over de Nederlandse positie tegenover het Europese Associatieverdrag met Oekraïne. Wat betekent dit associatieverdrag, en wat voor effect heeft zo’n referendum eigenlijk? Om ons dit allemaal haarfijn uit te leggen schoof Tom Louwerse, verbonden aan het Instituut Politieke Wetenschap van de Universiteit Leiden, bij ons aan in de studio. 

 

Redacteur Jesse Kromhout bracht deze week het wetenschapsnieuws over de rol van uitstekende neuzen, gebaren die mensen maken tijdens het praten, varkensharten in bavianen en de toch-niet-zo-heel-lang-uitgestorven ‘eenhoorn’ uit Siberië.

 

‘Eindelijk’ meer aandacht voor de geweldige bèta erfenis die Leiden rijk is: binnenkort zullen er naast de vele gedichten ook wiskundige formules verschijnen op de Leidse muren door de hele stad. Initiatiefnemers Sense Jan van de Molen en Ivo van Vulpen vertelden ons hier meer over en legden hun favoriete formules uit. 

Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×