Botanische revolutie, visclassificatie en wetenschapsnieuws

In de Science071 uitzending van 13 april waren te gast: Didi van Trijp over spraakverwarring bij het benoemen van vissen en Norbert Peeters over zijn nieuwe boek “Botanische revolutie. De plantenleer van Charles Darwin”. Daarnaast natuurlijk het meest opmerkelijke wetenschapsnieuws en voor het WetenschapsWeetje van deze Week: Nicolaas Steno, een revolutionaire wetenschapper waar bijna niemand van heeft gehoord. Tot slot Christianne Alvarado over het aanstaande symposium van Leidschrift.

‘We zijn plantblind’, zegt Norbert Peeters in zijn boek over Darwins botanische werk. Hij hoopt dat we meer interesse krijgen voor de plantenwereld omdat de bloeiende wereld boeiend is. Hij vertelde ons in geuren en kleuren over een kant van Darwins werk die niet zo bekend is: de man achter de evolutietheorie verzamelde alles wat bloeit en deed experimenten met zaden in zoutwater.

Didi van Trijp heeft geblogd over de problematische naamgeving van vissen. De vis op de menukaart blijkt niet altijd dezelfde te zijn als de vis die uiteindelijk op het bord belandt. Om welke soort gaat het nu echt? Van Trijp vertelt ook over haar eigen onderzoek naar de geschiedenis van Ichtologie (viskunde). Hoe probeerde men in de verlichting al die verschillende soorten vissen uit elkaar te houden?  

Redactrice Rosa Ruperts kwam deze keer om het wetenschapsnieuws te vertellen. Drama is meetbaar, robotbillen, de geheimen van de diepzee en nog veel meer!  

Hij was nieuwsgierig en stelde zichzelf ten doel niks voor waar aan te nemen als hij het niet met zijn eigen ogen had gezien. Nicolaus Steno deed met deze instelling vele uiteenlopende ontdekkingen. Zijn ideeën over aardlagen getuigen van innovatieve inzichten die aan de basis liggen van de moderne geografie en paleontologie. Zonder Steno had de moderne wetenschap er heel anders uitgezien. Toch kent tegenwoordig bijna niemand meer deze grote denker.

Voor de Science071 wetenschapsagenda kwam Christianne Alvarado vertellen over het vijfde symposium van Stichting Leidschrift op 14 april: “De Amerikaanse Presidentsverkiezingen. Campagnevoering in actueel en historisch perspectief”.          

Science


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×