Vandaag zijn aan de Rijn en Schiekade elf nieuwe bomen gepland. (Foto's: Chris de Waard).

Rijn en Schiekade heeft nieuwe bomen

Vorig jaar juli teisterde een zomerstorm de stad. Her en der gingen bomen om. Die staan in die tijd van het jaar vol in het blad en zijn daardoor echte windvangers. Aan de Rijn en Schiekade ging het toen echt flink mis. Maar liefst zeven enorme bomen gingen tegen de vlakte. Daarbij ontstond niet alleen veel schade aan trottoirs en bestrating, maar ook viel een van de bomen op een bootje en werd een auto verpletterd.

Vandaag zijn er elf nieuwe bomen gepland. Dat zijn er weliswaar meer dan er vorig jaar omgingen, maar ze zijn wel veel kleiner dan de gesneuvelde exemplaren. Met een stamomtrek van 18 centimeter steken de nieuwe bomen wat schril af bij de vorig jaar omgewaaide reuzen. Omwonenden lieten vorig jaar echter al blijken niet echt rauwig te zijn om het verlies van de oude bomen. “Ze waren echt te groot geworden”, was een veelgehoorde uitspraak.

In juli 2015 hield de zomerstorm huis aan de Rijn en Schiekade. Vandaag zijn er nieuwe bomen gepland.

“Grote bomen zijn ook ontzettend duur”, legt verantwoordelijk wethouder Laudy uit. “In het Leidse bomenfonds waar geld in wordt gestort voor elke gekapte boom zit weliswaar best veel geld, maar dat is bijna allemaal gelabeld,” zegt Laudy. “Dat is bedoeld om bomen terug te plaatsen in de directe omgeving van waar de oorspronkelijke bomen zijn gekapt. Bijvoorbeeld voor een bouwproject. Er is bijna niets vrij besteedbaar.” Een woordvoerder van de gemeente laat  weten dat het met name aan de waterkant sowieso lastig is om grote bomen te planten. “De bodem is daar zo vochtig dat de kans groot is dat de wortels gaan rotten.”

 

 

Leiden zomerstorm2015


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×