D66-raadslid Lodi van Brussel maakte een initiatiefvoorstel voor het inzetten van participatiemedewerkers bij het ondersteunen van mensen die langdurig in de bijstand zitten.

Initiatiefvoorstel D66 moet mensen uit isolement halen

Het granieten bestand. Eigenlijk vindt D66-raadslid Lodi van  Brussel het een rotwoord, maar dan is het voor veel mensen tenminste duidelijk wie er worden bedoeld. Mensen die al lange tijd afhankelijk zijn van een uitkering en daardoor niet meedoen in de samenleving. Van Brussel maakte een initiatiefvoorstel om daar iets aan te doen. Afgelopen donderdag werd het met algehele stemmen door de Leidse gemeenteraad aanvaard.

Chris de Waard sprak over de pilot met wethouder Marleen Damen (werk en inkomen).

Er komt een proef van twee jaar waarbij 150 Leidenaren extra ondersteuning krijgen van zogenaamde participatiemedewerkers. Doel is in eerste instantie om de mensen weer mee te laten doen. Werk of vrijwilligerswerk zou mooi zijn, maar voor een flink deel van de beoogde groep is dat geen haalbare doelstelling. Sociale contacten opdoen en onderhouden is daarom het belangrijkste. De gemeente trekt 150.000 euro uit voor de pilot. Geen extra geld, maar een bedrag dat op de plank bleef liggen bij re-integratieprojecten.

Chris de Waard in gesprek met D66-raadslid Lodi van Brussel over zijn initiatiefvoorstel.

Hoewel de voltallige Leidse raad instemde met het voorstel, ging dat niet van harte. Dat het een goed voorstel is, daar is iedereen het wel over eens. Het proces daarentegen, verdiende geen lof. Althans niet in de ogen van de ChristenUnie, GroenLinks, de PvdA en de Partij voor de Dieren. In het verleden zijn meerdere partijen met soortgelijke voorstellen bezig geweest. Daar stemde D66 toen tegen. Doordat nu uitgerekend een raadslid van die partij met zo’n initiatiefvoorstel komt wordt niet chique gevonden.

Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×