Aanbesteding verbouwing Lakenhal stopgezet: museum blijft open

Alle aanbiedingen die de gemeente heeft binnengekregen op de in februari opgestarte aanbesteding voor de uitbreiding en renovatie van stedelijk museum De Lakenhal zijn te duur. De gemeente heeft de aanbesteding daarom stopgezet. Wethouder Strijk van cultuur baalt als een stekker, maar kan niet anders dan onderzoeken of er bespaard kan worden op de plannen.

Chris de Waard in gesprek met wethouder Robert Strijk over de verbouwing van De Lakenhal die te duur uitvalt.

De gemeente maakt de komende weken een analyse van de vier aanbiedingen die zijn gedaan in de aanbestedingsprocedure. Daarna volgt een nieuwe ronde, waarbij met de marktpartijen gekeken zal worden naar ‘optimalisaties’. Vooralsnog komt er geen extra budget beschikbaar voor de renovatie en uitbreiding.

Afgelopen weekeinde hield De Lakenhal nog een soort open dagen. Die waren eigenlijk bedoeld als feestelijke afsluiting voordat het museum de deuren voor het publiek zou sluiten en leeggeruimd zou worden. Dat gaat nu voorlopig ook niet door. Het museum blijft tot nader orde geopend.

Hoe lang de vertraging zal zijn en welke andere gevolgen het stopzetten van de aanbesteding duurt, daarover durft Strijk nog geen uitspraken te doen. Hoe groot het verschil is tussen de biedingen en het budget wil hij evenmin kwijt: “Daar mag ik ook niks over zeggen”.

De PvdA wil dat er nu opnieuw gekeken gaat worden naar het ontwerp van de nieuwe gevel van De Lakenhal aan de kant van de Lammermarkt. Fractievoorzitter Gijs Holla noemde dat ontwerp in het verleden al spuuglelijk en ziet nu zijn kans schoon om met een ander, goedkoper ontwerp het financiële probleem op te lossen. Volgende week gaat de PvdA het aan de orde stellen tijdens de raadsvergadering.

Doordat het museum nu in ieder geval later verbouwd wordt, zal het ook later klaar zijn. Daardoor ontstaat er ook een probleem met de expositie met werk van ‘ De Jonge Rembrandt’ waarmee De Lakenhal eind 2018 en begin 2019 flink wilde uitpakken. In 2019 viert Nederland weer en Rembrandtjaar. Het is dan 350 jaar geleden dat de beroemde schilder overleed.

Advertentie

Cultuur Leiden Politiek Lakenhal lakenhalgeld


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×