Het gevelontwerp voor de nieuwbouw van De Lakenhal wordt als het aan de PvdA ligt herzien. Gebeurt dat niet, dan is er met de partij niet te praten over extra geld nu de uitbreiding en renovatie duurder uitvallen. (Impressie: PR).

PvdA: Geen extra geld Lakenhal zonder nieuwe gevel

Om de verbouwing en uitbreiding van De Lakenhal binnen budget te krijgen, moet er gekeken worden naar het ontwerp van de nieuwe gevel aan de Lammermarktzijde van het museum. Dat stelde PvdA-fractievoorzitter Gijs Holla zojuist in Nieuws071, het nieuwsprogramma van Sleutelstad 93.7 FM. Holla vindt het bestaande ontwerp spuuglelijk en ziet nu zijn kans schoon. “Als er geen nieuw ontwerp komt voor die gevel, is er met ons niet te praten over extra geld voor de Lakenhal.”

Chris de Waard in gesprek met PvdA-fractievoorzitter Gijs Holla over de benodigde bezuinigingen bij de verbouwing van De Lakenhal.

Eerder kon de gemeenteraad niets vinden van het ontwerp omdat de besluiten al genomen waren voordat duidelijk werd hoe de nieuwe achtergevel eruit zou gaan zien. Nu de aanbesteding is mislukt en er wellicht extra geld nodig is, komt het budgetrecht van de gemeenteraad alsnog in beeld. En dan gaat de PvdA eisen stellen aan het ontwerp.

Het college stuurde vandaag een brief aan de gemeenteraad waarin wethouder Strijk aangeeft vooral voor de ‘quick wins’ te gaan. “Er wordt gekeken naar mogelijkheden die relatief makkelijk en snel zijn door te voeren en die een grote besparing opleveren. Bijvoorbeeld standaard balustrades in plaats van hekken die speciaal gesmeed moeten worden.”

Dat de aanbesteding is mislukt door veel hogere kosten, heeft het college onaangenaam verrast. Strijk schrijft daarover dat in elk stadium van het ontwerp de bouwkosten zijn berekend door een gespecialiseerd bouwkostenbureau dat ervaring heeft met vergelijkbare projecten in de museale sector. “Daarbij zijn de bouwkosten steeds binnen budget gebracht. De inschatting was zelfs dat er door marktwerking een lagere prijs uit zou rollen, maar om het risico nog verder te beperken is er vervolgens nog 2,5 procent extra bezuinigd op het bestek.”

Dat de kosten in de biedingen van de marktpartijen nu alsnog veel te hoog uitvallen, komt volgens het college vooral omdat de aannemers de materiaalkosten en de kosten voor afwerking veel hoger inschatten dan in de eigen berekeningen van de gemeente.

Advertentie

Cultuur Leiden Politiek Lakenhal


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×