In de rij voor gratis graveeractie op Stadhuisplein

Eigenaren van gewone fietsen, bakfietsen, maar ook steeds meer mensen met een elektrische fiets laten hun rijwiel graveren. In dat laatste geval wordt ook de accu meegenomen, want met de stijgende populariteit van de elektrische fietsen is er een ook markt ontstaan voor gestolen accu’s. en daar kan dan maar beter ook een unieke code instaan.

Chris de Waard in gesprek met Paul Barnhoorn van de gemeente Leiden die de actie van vandaag coördineert. Op 25 augustus volgt er een tweede graveerdag. Dan bij station Leiden Centraal tussen 14.00 en 20.00 uur. 

Het liep storm op het Stadhuisplein. Mensen stonden in de rij om hun rijwiel te laten graveren. (Video: Chris de Waard).

Heling

Gemeente en politie hopen met het graveren en het geven van voorlichting het aantal fietsendiefstallen terug te dringen. Gegraveerde fietsen zijn lastig door te verkopen. “Zonder heler geen geen steler”, benadrukt een van de aanwezige agenten op het Stadhuisplein. Daar houdt de gemeente Leiden samen met de politie een gratis fietsgraveeractie. “Veel mensen realiseren zich niet dat heling, het kopen van gestolen spullen, een misdrijf is. Wie wordt betrapt krijgt een strafblad en daar kan je lang last van houden. Niet alleen bij het vinden van een baan, maar ook als een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) nodig is om ergens vrijwilligerswerk te doen.

Stormloop

Het loopt storm. De ene na de andere fiets wordt op z’n zij gelegd door de geroutineerde medewerkers van Centrum Fietsdiefstal die zorgen voor het echte graveerwerk. Over de code gaat een sticker en het geheel wordt afgewerkt met een laagje blanke lak. In totaal werden er 85 fietsen en 200 accu’s gegraveerd. Ook werd bij nog eens 270 fietsen gecontroleerd of er vanuit de fabriek al een framenummer in stond en of dat al was gekoppeld aan de eigenaar.

 

 

112 Sleutelstad Leiden fietsgraveren


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×