De gemeente Leiden en Leiden Culinair zijn in elk geval voor de komende drie jaar partners. "Zo kunnen we als gemeente eens in een andere sfeer mensen ontvangen die voor ons belangrijk zijn en steunen we bovendien het evenement," zegt wethouder Strijk daarover.

Rolstoelvriendelijk dineren in reuzenrad op Leiden Culinair

Leiden Culinair wordt deze maand voor de 30e keer georganiseerd. Dat is een feestje waard en dus pakt de organisatie dit keer extra groot uit. Letterlijk! Met een 33 meter hoog reuzenrad, waarin kan worden gedineerd. Een van de gondels is toegankelijk voor rolstoelen. “We hopen dat daar flink gebruik van gemaakt gaat worden”, zegt bestuurslid Thijs Hemmes voor wie het alweer de 15 keer wordt dat hij het evenement mee-organiseert. “We gaan nog overleggen met wethouder Roos van Gelderen over een bijdrage van de gemeente, zodat we het gratis aan kunnen bieden aan de rolstoelgebruikers in Leiden.”

Chris de Waard sprak met Thijs Hemmes en wethouder Strijk over Leiden Culinair dat dit jaar voor de 30e keer wordt georganiseerd.

Hoger dan ’t Kruytschip

In het reuzenrad worden vanaf 17.00 uur maximaal 250 dinertjes per dag verstrekt. De overige plekken en tijden zijn voor iedereen die zomaar een paar rondjes wil draaien om vanuit de hoogte over Leiden uit te kijken. “Om je een idee te geven”, zegt Hemmes: “Het reuzenrad is hoger dan ’t Kruytschip. Dat is het enorme appartementengebouw tussen plein en park.”

Dineren in het reuzenrad

Wie wil dineren in het reuzenrad, in een gondel kunnen zes mensen een vijfgangendiner gebruiken, moet vooraf via de website reserveren. De kosten bedragen 55 euro per persoon all in. Een rondje zonder eten of drinken kost 2,70 euro voor volwassenen en 1,35 euro voor kinderen.

Laatste keer op Garenmarkt

Het is voorlopig de laatste keer dat Leiden Culinair op de Garenmarkt wordt gehouden. Daar start de gemeente begin volgend jaar met een bouw van de tweede ondergrondse parkeergarage. Die onder de Lammermarkt is dan klaar en het plein wordt onderdeel van het Singelpark. Dat wordt de komende jaren dan ook de nieuwe plek voor Leiden Culinair. Of het culinaire evenement over een paar jaar weer terugkeert naar de Garenmarkt is nog niet besloten.

Gemeente is partner

Voor de komende drie jaar heeft de gemeente Leiden zich als partner verbonden aan Leiden Culinair dat het sinds vorig jaar zonder hoofdsponsor moet stellen. Zonder dat partnerschap wordt het ingewikkeld om het evenement voor Leiden te behouden. Met name het afkopen van de parkeerplekken op de Garenmarkt was altijd een kostbare aangelegenheid. De organisatie was er zo’n 8.000 euro per editie aan kwijt. Of die kosten op de Lammermarkt sowieso bespaard kunnen worden, is nog niet bekend bij de organisatie. Er zijn daar in elk geval geen parkeerplekken meer. De auto’s zijn dan allemaal onder de grond verdwenen. De Garenmarkt houdt als de garage daar is opgeleverd ook bovengronds de functie van parkeerplein houden.

Leiden Culinair wordt dit jaar gehouden van donderdag 23 juni tot en met zondag 26 juni. Er doen 14 restaurants mee waaronder enkele nieuwe en ook een paar gouwe ouwe. Terug van weggeweest zeg maar. Bijvoorbeeld Allemansgeest dat samen met In den Gapende Eter, Het Prentenkabinet en De Knip meedoet onder de naam Groep4diner. “We hebben de handen ineengeslagen om u met elkaar de heerlijkste gerechten voor te schotelen.”

Cultuur Economie Leiden Politiek Leiden Culinair


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×