De Leidse Buitenspeelkaart moet ouders en kinderen stimuleren meer naar buiten te gaan. Gister werd het eerste exemplaar overhandigd. (Foto's: Reanne van Kleef (Buitenspeelkaart), Naar Buiten! (Naar Buiten! dagen)).

Leiden heeft eigen Buitenspeelkaart

Bij de Tuin van de Smid in Cronesteyn werd gisteren de Leidse Buitenspeelkaart onthuld. Op de kaart staan allerlei spannende buitenspeelplekken aangegeven. Zo willen organisaties Naar Buiten! en JOGG kinderen en ouders stimuleren meer naar buiten te gaan.

De Buitenspeelkaart wordt naar alle scholen in Leiden gestuurd en komt op veel openbare plekken te hangen. Ook is hij te downloaden en voor iedereen vrij te gebruiken. Op de kaart staan de speeltuinen van de Leidse Bond van Speeltuinverenigingen, spannende natuurspeelplekken, skatebanen en mooie groene locaties, zoals Cronesteyn, de Leidse Hout en ’t Vogelhoff. Met de kaart kan iedereen zelf op pad en buiten actief zijn.

Het eerste exemplaar van de Buitenspeelkaart werd overhandigd aan Dieuwke Hovinga, lector ‘Natuur en Ontwikkeling Kind’ aan de Hogeschool Leiden. Volgens Hovinga is zo’n kaart heel belangrijk: “We zijn het niet meer gewend om met kinderen naar buiten te gaan. Terwijl buiten in de natuur zijn zo gezond is voor mensen in het algemeen en in het bijzonder voor kinderen.”


Reanne van Kleef sprak met Dieuwke Hovinga, lector ‘Natuur en Ontwikkeling Kind’ aan de Hogeschool Leiden over het belang van de Buitenspeelkaart.

Organisaties Naar Buiten! en JOGG (Jongeren op Gezond Gewicht) ontwikkelden samen de kaart. “We hebben heel veel overlap in wat we doen en daarom is het juist heel mooi dat we elkaar hierin hebben gevonden”, zegt Suzanne Wardenaar van Naar Buiten!. “We doen niet alleen hetzelfde, maar we beogen ook hetzelfde”, vult Chantal van der Zijl van JOGG aan. “Namelijk dat kinderen meer gaan bewegen en gezonder gaan leven.”


Reanne van Kleef sprak met projectleider Suzanne Wardenaar van Naar Buiten! en JOGG regisseur Chantal van der Zijl over het tot stand komen van de Buitenspeelkaart en de Naar Buiten! dagen.

De Hogeschool Leiden wil een extra kaart gaan ontwikkelen: een Buitenleskaart. Deze kaart moet leerkrachten  inspiratie geven over wat ze buiten met kinderen kunnen doen. Naar Buiten! en JOGG hebben aangegeven  dat ze een samenwerking op dit gebied wel zien zitten.

Naar Buiten! dagen

De presentatie van de Buitenspeelkaart vond plaats tijdens de Naar Buiten! dagen. Op 1, 2, 3 en 8, 9, 10 juni bezoeken verschillende basisscholen uit Leiden Polderpark Cronesteyn. In totaal nemen 560 leerlingen deel aan allerlei groene activiteiten zoals touw maken van brandnetels, ecologische schmink maken, tekenen met zelf gemaakt houtskool en beestjes zoeken in de sloot.

 

Nieuws jogg naarbuiten


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×