De Hedy d'Anconaprijs werd gisteren uitgereikt in Hilversum. Uit 61 inzendingen werden zeven genomineerden gekozen. De winnaar van de prijs van 20.000 euro was Xenia Hospice. (Foto: Hilbert Krane).

Xenia wint prijs voor excellente architectuur in de zorg

Xenia Hospice voor jongeren en jongvolwassenen is gisteren in de prijzen gevallen. De organisatie die een thuis biedt in de laatste levensfase van hun gasten won in Hilversum de Hedy d’Ancona-prijs voor zorgarchitectuur. De prijs bestaat uit een bedrag van 20.000 euro.

De jury noemt Xenia een geslaagd voorbeeld van een kleinschalig initiatief dat vernieuwing in de zorg weet te realiseren: “Het hospice is een vriendelijk en intiem onderkomen dat ernstig zieke jongeren een plek middenin de samenleving biedt.” 

Chris de Waard in gesprek met Jacqueline Bouts en Piet van Veen over Xenia en de prijs.

Jacqueline Bouts die Xenia in 2009 oprichtte is dolblij met de prijs. Het is een blijk van waardering, maar ook het geld is meer dan welkom. Xenia is voor de exploitatie afhankelijk van giften en dan is zo’n bedrag meer dan welkom.

In het jongerenhospice is plek voor maximaal zes gasten. Er verblijven er tegenwoordig gemiddeld zo’n vier. “en dat is eigenlijk al erg veel”, vertelt Bouts. “Het gaat tenslotte om mensen met een zware zorgvraag”.

Leiden xenia


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×