Uitbreiding Lakenhal onzeker door kostenoverschrijding

Cultuurwethouder Strijk hoeft van een meerderheid in de Leidse raad geen uitgewerkt plan b te maken voor de renovatie en uitbreiding van de Lakenhal. Wel wil de raad na de zomer alsnog weten wat de verschillende onderdelen van het plan kosten, zodat er eventueel gekozen kan worden voor een uitgeklede variant. Bijvoorbeeld wel renovatie, maar geen nieuwbouw of het schrappen van een paar verdiepingen van de nieuwbouw.

Chris de Waard vroeg PvdA-fractievoorzitter Gijs Holla naar de opties voor een goedkopere Lakenhal.

Leiden werkt al jaren aan het plan dat uit de koker van Lakenhal-directeur Meta Knol en de vorige cultuurwethouder Jan-Jaap de Haan komt. De raad stelde er in 2012 de benodigde miljoenen voor beschikbaar. In totaal is er 16 miljoen euro nodig voor de renovatie en de uitbreiding. Daarvan moest de Lakenhal er zelf drie binnenhalen via externe sponsoring.

Chris de Waard in gesprek met VVD-fractievoorzitter Frederik Zevenbergen over de opties voor een goedkopere Lakenhal.

De aanbesteding van de miljoenenklus mislukte eerder dit jaar en werd daarom in mei stopgezet. Alle aanbiedingen waren hoger dan het beschikbare budget. De gemeente probeert sindsdien met de vier marktpartijen die in de race zijn voor de opdracht om het plan te ‘optimaliseren’.

Chris de Waard in gesprek met cultuurwethouder Strijk over de mogelijkheden voor een goedkopere Lakenhal.

Dat gaat echter niet voldoende opleveren en dus heeft wethouder Strijk de knip getrokken. In de meerjarenbegroting van de gemeente heeft hij 190.000 euro extra opgenomen voor de verbouwing. Daarmee kunnen er miljoenen extra in het museum gestoken worden. Experts uit de bouwwereld menen dat Leiden met dat geld al snel zo’n vijf miljoen extra in de verbouwing kan stoppen.

Dat extra wil een meerderheid in de Leidse raad echter niet zomaar beschikbaar stellen. Het bedrag werd altijd ‘kaderstellend’ genoemd en dus is het niet logisch om er dan alsnog meer voor uit te trekken. Strijk moet dus na de zomer wel met een heel goed verhaal komen, wil de raad alsnog instemmen met het extra budget.

Alternatief is dus om bepaalde zaken niet of later uit te voeren, maar al dat soort besluiten hebben ook weer nadelen. Nieuwe of aangepaste plannen kosten bijvoorbeeld tijd en die is er om verschillende redenen niet. In 2019 viert Nederland een Rembrandtjaar en dan wil de Lakenhal grootst uitpakken met een expositie over de Jonge Rembrandt. Ook het Pilgrimjaar in 2020 komt er aan, de nieuwbouw van het Kijkhuis dreigt vertraging op te lopen als de Lakenhal een nieuwe planning moet maken en ook in de exploitatie kunnen problemen ontstaan die kostbaar uit kunnen pakken.

Een kleinere uitbreiding betekent mogelijk minder expositieruimte en daardoor wellicht minder bezoekers. Bovendien betekent vertraging in de plannen dat het museum nu langer openblijft, dat is nu al het geval, terwijl er geen tentoonstelling zijn gepland. Ook is een deel van de collectie uitgeleend, omdat het museum eigenlijk al dicht zou zijn.

Cultuur Leiden Politiek Lakenhal


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×