Op de plek van het ongeval ligt een gedenksteen voor de toen 16-jarige Nina. (Archieffoto: Chris de Waard).

TV-documentaire over dodelijk ongeval Nina

Op 15 juni 2014 werd de toen 16-jarige Nina Zweistra uit Leiderdorp aangereden toen ze de Kanaalweg overstak. Ze werd geschept door een aanstormende auto, vloog 30 meter door de lucht en overleed later in het ziekenhuis aan haar verwondingen.

De dader, een 20-jarige rij-instructeur in opleiding die als taxichauffeur werkte, kreeg van de rechter 240 uur taakstraf en twee jaar ontzegging van de rijbevoegdheid opgelegd. Het Openbaar Ministerie had twee jaar celstraf  tegen M. geëist en ging in hoger beroep. Daar kreeg M. alsnog een onvoorwaardelijke gevangenisstraf opgelegd. Van drie maanden.

Nina stond op de bewuste dag met haar fiets bij een oversteekplaats te wachten. Haar verkeerslicht stond op rood, maar omdat er geen verkeer te zien was, stak ze over. Op dat moment kwam de auto van M. uit een flauwe bocht. Hij reed waarschijnlijk 115 kilometer per uur – later heeft de politie dit veiligheidshalve bijgesteld naar 105 – waar 50 was toegestaan.

Op dinsdag 2 augustus besteedt het programma Gedane Zaken aandacht aan de noodlottige gebeurtenis en het proces dat de familie daarna doormaakte. De programmamakers volgen Nina’s familie in de aanloop naar de behandeling van het hoger beroep. In de uitzending is ook aandacht voor het juridische proces. Waarop baseerde de rechtbank de uitgesproken strafmaat? Viel die bijvoorbeeld lager uit omdat Nina door rood reed.

Nina’s zusje Marieke hoopt dat veel mensen dinsdag naar het televisieprogramma zullen kijken. “Door mee te werken aan deze documentaire willen we de ogen openen van mensen die te hard rijden in het verkeer.”

Gedane Zaken wordt op dinsdag 2 augustus uitgezonden op NPO 1. De uitzending begint om 21.25 uur. Na afloop kan het programma teruggekeken worden via de website van de NPO.

112 Sleutelstad Leiden aanrijdingnina


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×