SP Leiden: De Sleutels verzwijgt tientallen renovatiemiljoenen

13

Talloze corporaties in ons land doen zich armer voor dan ze zijn. Dat blijkt uit een overzicht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Dat publiceerde onlangs een lijst, waarin staat hoeveel investeringsruimte de verschillende woningbouwcorporaties hebben. Alle bestaande plannen van de corporaties zijn daar al in meegenomen. Voor De Sleutels gaat het bijvoorbeeld om zo’n 71 miljoen euro.

Reanne van Kleef in gesprek met Julian van der Kraats over de verzwegen miljoenen van De Sleutels.

Reden voor de Leidse SP om die corporatie nogmaals op te roepen om de woningen in de Centrale Blokken in de Oude Kooi gewoon te renoveren. Ook al kost dat circa zes miljoen meer dan sloop en nieuwbouw. “De Sleutels is gewoon niet eerlijk over De Kooi,” stelt SP-fractievoorzitter Julian van der Kraats naar aanleiding van de cijfers die het ministerie heeft gepubliceerd.

Van der Kraats: “Enige tijd geleden kwam woningcorporatie De Sleutels terug op eerder gemaakte afspraken met de gemeente en de bewoners over het opknappen van woonwijk De Kooi. Ze gaven daarbij als reden aan dat renovatie toch te duur zou zijn. De Sleutels zou de zes miljoen euro die dat duurder is dan sloop en nieuwbouw niet op kunnen brengen. Volgens ons klopt daar helemaal niets van.”

De SP noemt het gedrag van De Sleutels onbegrijpelijk. Julian van der Kraats: “Ik was al heel verbaasd dat De Sleutels terugkomt op eerder gemaakte afspraken, maar waarom ze niet eerlijk zijn over de reden waarom vind ik écht onbegrijpelijk. Op die manier kan je niet met elkaar in gesprek. Het wordt tijd dat De Sleutels daarmee ophoudt en gewoon aan de slag gaat met de afspraken die er zijn.”

Delen

13 reacties

 1. Harry Dent op

  Terechte actie van SP frac Van der Kraats. Dit moet je zeker aan de kaak stellen. In het verleden verdwenen de miljoenen overschot bij de corporaties naar de (panamese?) spaarrekeningen van zakkenvullers als de heer Staal. De heren/dames bestuurders schrokken er ook niet van terug om lekker te speculeren in de derivatenmarkt of bonussen rijkelijk uit te delen aan adviseurs of zelfs luxe kasteeltjes met een arsenaal lakeien op te kopen om de bestuurders in het weekeinde van alle gerief te voorzien. het liberale klimaat in dit land gaf ze alle ruimte. Bestuurders overigens die sterke banden met de gevestigde orde politiek in dit land hebben. Het beschermen van een stuk erfgoed in Leiden moet financieel natuurlijk te verantwoorden zijn. Maar als er toch voldoende ruimte in de begroting is dan moet je het zeker niet nalaten.

 2. Hansgert Knoop

  Maar maar.. Die grond is toch vast al voor een habbekrats aan een bevriende projectontwikkelaar beloofd, die 30% van het oorspronkelijke aantal betaalbare huurwoningen zal vervangen door 3x zo dure huurwoningen en voor de rest zo veel mogelijk stadsvilla’s, met zo weinig mogelijk groen. En beloofd is beloofd

 3. Voormalige PvdA wethouder in Leiden en nu bestuursvoorzitter, CEO, of gewoon directeur? van de Sleutels. Ze moet als eindverantwoordelijke toch de financiele situatie van de Sleutels redelijk goed kennen. Maar net zoals aan het Binnenhof, het secreet van de socialisten in deze stad bijt zelfs in de oude stenen van de Kooi weg.

 4. Jeetje waar is die tijd dat WBV bestuurders dit baantje in de avonduren “er onbezoldigd bij deden”. Veel WBV bestuurders zitten nu en na de liberalisatie zelfs boven de Balkenende norm. WBV’s die zijn opgericht voor en door minder draagkrachtigen. Pff gelukkig weer snel stemmen in maart 2017 en alle escapades van dit kabinet goed onthouden inclusief de PvdA!!.

 5. Het is inmiddels wel duidelijk dat Gerda vd Berg moeite heeft met eerder gemaakte afspraken, toezeggingen aan wijkbewoners en met democratische besluitvorming door de gemeenteraad. Alleen het bedrijfsplan van de Sleutels is voor haar leidend. Het tekent de cultuur in de bedrijfsvoering van deze woningcorporatie. Daarmee beschadigt vd Berg niet alleen zichzelf, maar ook de integriteit van de directie van de Sleutels en van de politieke partij, waaraan ze haar carriere te danken heeft.

 6. Harteloze managers, die de een voor de ander inwisselbaar zijn, misbruiken hun positie ter meerdere eer en glorie van zichzelf. Dat de bewoners hier de dupe van worden, interesseert ze geen bal, vinden ze juist leuk.

 7. René Dentener op

  Wat valt hier nou nog aan te renoveren aan deze arbeiderswoninkjes uit begin 20e eeuw in de Oude Kooi? De schimmel staat in de slaapkamer, daar valt niet tegenop te renoveren.(ben weleens bij 1 v.d. bewoners binnen geweest, het is echt heel erg gesteld met de volksgezondheidsaspecten) Daarbij voldoen de woningen totaal niet meer aan de 21e eeuwse woonwensen en zijn ze niet levensloopbestendig. Het gezever van een stel oud-bestuurders/wethouders dat het huidige college van B&W voor de voeten meent te moeten lopen (zie: http://bit.ly/2akp7g2) laat ik maar voor wat het is. Voor architectuur gaan zij maar naar het NAI in Rotterdam toe. Wanneer erkent de SP-fractie nu eens eindelijk, dat nieuwbouw op termijn goedkoper is en voor De Sleutels een duurzamere investering is dan renovatie? Als dhr. V.d. Kraats zijn keuken versleten is gaat hij voor de vervanging daarvan toch ook gewoon een nieuwe uitzoeken i.p.v. bij de kraak langs?

  Van die draagvlakmeting en inspraak van bewoners hoeft men in de gemeenteraad overigens niet veel te verwachten. Mijn algemene indruk van HBV’s en bewonerscommissies in Leiden is dat dit niet meer dan applausmachines zijn van wat woningcorporaties aan voorstellen doen m.b.t. hun investeringen. Het feit dat meerdere Leidse HBV’s al niet in staat zijn zelf een jaarverslag en dito jaarrekening op te stellen en daarvoor een medewerker van het Team Wonen bij de gemeente Leiden wordt weggezet om hen bij te staan bij vergaderingen is voor mij al voldoende te constateren dat bewoners hun stem beter op andere wijze kunnen doen gelden.

  Ik wens u veel wijsheid in uw beslissingen, maar heb er een hard hoofd in…

 8. De heer Dentener heeft nog niet goed door wat renoveren betekent. Ome Koos zal het eens uitleggen. ‘Re’ heeft de betekenis van nogmaals en ‘noveren’ die van nieuw maken. Kortom: renoveren betekent nogmaals alles nieuw maken. Daar hoort natuurlijk geen schimmel in de slaapkamer bij, laat staan een paard in de gang. En die nieuwe keuken van van der Kraats komt gewoon op de plek van de oude keuken en is net zo min van de kraak als de vorige, spiksplintertje nieuw dus. Trouwens de hele buurt rond de Waardgracht is gewoon gerenoveerd en niet tegen de vlakte gegaan voor de winst van een projectontwikkelaar.

  • Wat betreft “rond de Waardgracht”; er liggen er toch een aantal forse vlaktes momenteel.

   Schimmelproblemen zijn overigens niet zomaar weg te renoveren in die gevallen dat er fundamentele problemen in de water- en ventilatiehuishouding zijn die roostertjes of actieve zuiging niet altijd zullen wegnemen. Mensen die ramen potdicht houden zullen natuurlijk altijd lijden (of omgekeerd). Renovatiewerk aan de funderingen is vaak duurkoop.

 9. Een Leids burger op

  Eerder vorige week had ik ook al een reactie op dit bericht proberen te plaatsen. Maar dit is blijkbaar niet gelukt. Daarom nog maar een keer een nieuwe poging:
  Voor Nieuwbouw heeft De Sleutels 89.2 miljoen beschikbaar en voor woningverbetering 71 miljoen.Citaat:”Alle bestaande plannen van de corporaties zijn daar al in meegenomen.” Die 71 miljoen is voor De Sleutels beschikbaar om verbeteringen te kunnen doen. Niet alleen voor De Kooi maar ook voor renovatie en onderhoud in andere wijken neem ik aan. Maar het zou het toch wel raar moeten lopen als er niet minstens 6 miljoen(van die 71 miljoen) overblijft om toch renovatie in de Kooi te kunnen doen. De extra kosten voor renovatie, 6 miljoen, lijken mij dan ook eigenlijk geen probleem.

  Bij renovatie kunnen de karakteristieke woningen en in De Kooi behouden blijven. Bij sloop moeten ze opnieuw opgebouwd worden en zijn de nieuwe huurprijzen voor de bewoners vaak hoger dan in de oude woning.

  Behalve het financiële argument dat slopen goedkoper zou zijn(voor De Sleutels dan) dan renovatie zou ik wel eens willen weten of deze woningcorporatie ook nog inhoudelijke argumenten heeft. Of bijvoorbeeld de woningen in dusdanige slechte staat zouden zijn dat slopen toch de voorkeur zou hebben boven renovatie. Men kan immers niet aan het renoveren blijven, afgezien van het normale onderhoud.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de Leidse gemeentepolitiek en bericht daar over.

Deze site gebruikt cookies. Lees meer over onze cookies.