(Foto's: J.P. Kranenburg).

Cornelis Joppenszoon beeldje voor Malka Polak

Mevrouw Malka Polak heeft donderdag het Cornelis Joppenszoon beeldje gekregen. Zij kreeg de gemeentelijke onderscheiding vanwege haar buitengewoon lange verdiensten en haar inzet voor jongeren in Leiden. De prijs werd uitgereikt in de Synagoge van de Joodse Gemeente door locoburgemeester Paul Dirkse.

Meer dan 30 jaar lang verzorgde mevrouw Polak rondleidingen in de synagoge van de Joodse Gemeente Leiden op het Levendaal voor scholieren uit de Leidse regio. Mevrouw Polak vertelde niet alleen over de Joodse godsdienst, maar ook over de Joodse cultuur, de Joodse wetenschap en de Joodse tradities. Ze vertelde over het Jodendom en de Joods Christelijke traditie in ons land.

Ook leerde ze de scholieren om na te denken over antisemitisme en gaf ze uitleg over het lot van het Joodse volk in de Tweede Wereldoorlog. Aangezien bijna iedere Leidse middelbare school meedeed aan dit project kregen duizenden Leidse leerlingen op een unieke en innemende wijze uitleg in de Leidse sjoel/synagoge en maakten ze kennis met het Jodendom.

Dirkse: “De maatschappelijke bijdrage die zij met haar rondleidingen heeft gegeven is ongeëvenaard. Ze heeft de Leidse scholieren onschatbare kennis en bagage meegegeven”.

Mevrouw Polak was ook van 1985 tot 2010 lid van het bestuur van de Joodse Gemeente Leiden, de laatste 4 jaar de voorzitter. Ze was bovendien 5 jaar lang lid van de Centrale Commissie van het Nederlands Israëlitisch Kerkgenootschap Den Haag/ Leiden. Mevrouw Polak was jarenlang lid van het Beraad Herdenking Jodenvervolging Leiden, een beraad van niet-joden. Ze was alles behalve terughoudend in haar contacten met niet-joodse organisaties.

Jaarlijks vertegenwoordigde ze joods Leiden bij de 4 mei herdenking. Ze werkte samen met vertegenwoordigers van diverse Leidse moskeeën. Ze  ontmoette imams en bezocht hen in hun moskee. Ze was afgelopen winter actief, toen ze op Tweede Kerstdag met de Turkse Leidenaar Mustafa Kus soep uitdeelde op het station. Tot slot had mevrouw Polak een belangrijk aandeel bij de realisatie van het monument ‘bagage’. Zes stenen koffers verspreid over vijf zeer betekenisvolle plekken door de stad.

Advertentie

Leiden cornelis joppensz


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×